Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Alexander "heel erg trots" op Nederlands gevangenisstelsel

26 maart 2021 · Leestijd 4 min

Gevangenismedewerkers "verdienen lof en dankbaarheid" volgens koning Willem-Alexander. Dat zei hij donderdagmiddag tijdens een digitaal werkbezoek aan de vrouwengevangenis Ter Peel in het Limburgse Evertsoord.

De 16.000 medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) moeten volgens Willem-Alexander echt een roeping hebben om dit zware werk te doen en zo goed mogelijk te zorgen voor mensen die weliswaar een straf moesten uitzitten, maar ook een nieuwe kans verdienden. Hij vindt dat Nederland een stelsel heeft waarop "we heel trots kunnen zijn."

Het was niet de eerste keer dat hij een kijkje nam in een gevangenis, zo zei Willem-Alexander, maar hij vroeg zich af of hij tijdens het virtuele bliksembezoek van een uur een goed beeld had gekregen van een penitentiaire inrichting in coronatijd. Personeelsleden en gedetineerden vertelden de koning over de gevolgen van de coronapandemie voor hun werk en hun verblijf in de penitentiaire inrichting.

Tijdens het bezoek werd Willem-Alexander vanuit de bezoekersruimte, waar gedetineerden nu bij visites achter plexiglas zitten, meegevoerd naar verschillende leefruimten in de gevangenis. Op de gang van het cellenblok ging de koning in gesprek met vijf gevangenen. Rode draad was steeds de maatregelen die vanwege de coronapandemie genomen moesten worden, zoals verplichte quarantaine voor nieuwkomers en na thuisbezoek, het al dan niet dragen van mondkapjes, het risico op besmetting, het vaccinatieprogramma in de inrichting en hoe om te gaan met eventuele besmettingen.

Ter Peel kende maar één besmetting, van een arbeidsmedewerker. Dat leidde er vorig jaar toe dat veertig gedetineerden in quarantaine moesten: 23 uur op cel blijven en maar een uurtje luchten en geen onderling contact. Gevangenisdirecteur Arend de Korte liet de koning een cel van tien vierkante meter zien. "In zo'n quarantaine is zo'n ruimte klein."

Wifi

Wie voor de vakantie een plek zoekt zonder internet om tot rust te komen, moet eens denken aan penitentiaire inrichting Ter Peel in Evertsoord. Die suggestie deed koning Willem-Alexander donderdagmiddag schertsend tijdens een digitaal werkbezoek aan de vrouwengevangenis. Directeur Arend de Korte maakte meteen een voorbehoud. "Dat moet dan wel via de rechter worden geregeld." Zomaar aankloppen kan niet.

Het onderwerp van de kwaliteit van de wifi werd verschillende malen ter sprake gebracht en was ook een klacht van de gedetineerden waarmee Willem-Alexander tijdens zijn virtuele rondleiding door de instelling sprak. De Korte gaf toe dat de stabiliteit en kwaliteit van het netwerk te wensen overliet. "Het staat nog in de kinderschoenen. We hebben opstartproblemen. Maar er wordt aan gewerkt en binnenkort moet het beter zijn", vertrouwde hij de gedetineerden toe.

Wifi is belangrijk geworden sinds de coronacrisis. Omdat bezoek lange tijd niet was toegestaan, en ook nu nog maar in beperkte mate mogelijk is, is via strak geregelde Skype-gesprekken een alternatief gevonden om contact te leggen met bijvoorbeeld familieleden. Dan is het dus extra zuur als Skype-verbindingen niet lukken of wanneer het netwerk uitvalt, zo kreeg de koning te horen.

Eenzamer

De beperking op bezoek maakte het leven in de gevangenis extra eenzaam, nog meer als er helemaal geen bezoek komt, zo vertelde de 81-jarige oudste gedetineerde in Ter Peel. Ook haar medegevangenen noemden de beperkingen op de kleine vrijheden die er in een inrichting zijn "zwaar" en "moeilijk". "Vorig jaar voor corona had je meer bezoekers, meer vrijheid, en je kon elkaar nog eens knuffelen", zei een andere gedetineerde.

"Vrouwen worden in de gevangenis eenzamer. Hun mannelijke achterban houdt minder goed contact dan vrouwen dat doen bij mannen die opgesloten zitten", vertelde een lid van de commissie van toezicht van Ter Peel. De coronagerelateerde klachten die het afgelopen jaar binnenkwamen, hadden mede daarom vooral betrekking op Skype. "Als in een hotel de wifi niet werkt, staat iedereen meteen aan de balie, maar hier zijn ook mensen die het wel fijn vinden." Dat bracht Willem-Alexander tot zijn opmerking over een goede internetloze plek.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--