Willem-Alexander: het kost soms moeite om naar verhalen te luisteren
Vanuit Paleis Huis ten Bosch hield koning Willem-Alexander traditiegetrouw zijn jaarlijkse kersttoespraak. Hij deed dat vanuit de hal en ook de Bijbel kwam aan bod. "In oktober kreeg ik dit eerste exemplaar van de nieuwste Bijbelvertaling. De oude bronnen zijn op basis van de nieuwste inzichten omgezet in de taal van onze tijd. Ook het kerstverhaal."
De koning vertelde dat verhalen zin en betekenis aan ons leven geven. Zo ook het kerstverhaal. "Een weerloos kind als teken van hoop. Het verhaal van de geboorte van Jezus blijft tot de verbeelding spreken. Het is in alle tijden en op alle plekken verteld. In feestelijk verlichte kerken. Maar ook in barakken en schuilkelders. Overal en steeds weer geeft het mensen troost en moed. Ook nu, deze kerst, die noodgedwongen zoveel soberder en stiller is dan wij allemaal hoopten."
Willem-Alexander benoemde dat hij ontzettend veel verhalen hoort tijdens zijn werkbezoeken. Opvallend veel werkbezoeken werden genoemd. Zo herinnerde hij zich een bezoek aan het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Daar vertelde een verpleegkundige over de uitputting van de patiënten op de ic. "Ik moest meteen denken aan de uitputtingsslag die het voor haar en haar collega’s moest zijn."
Na tal van bezoeken ziet de koning wel een verband in al die verschillende bezoeken. "Steeds weer - bij iedereen - is er de behoefte om gehoord te worden. Kijk naar me. Luister naar me. Verplaats je in mijn situatie. Laat me erbij horen. Laat me een bijdrage leveren!" Daarom roept de koning op om naar elkaar te luisteren. "Het ontbreekt ons niet aan verhalen, maar het kost ons soms moeite om ernaar te luisteren en de mensen erachter te zien." Ook moeten we kijken naar wat ons verbindt. "Ook al liggen standpunten ver uit elkaar: we moeten blijven samenleven."
Wel ziet de vorst dat mensen bereidt zijn om elkaar te helpen bij veel verschillende problemen. " Zoals de coronapandemie. Maar ook de klimaatverandering, die we zelf hebben gecreëerd en waarvan we nu de gevolgen aan den lijve ondervinden." Opvallend is dat Willem-Alexander voor het eerst de klimaatvernadering benoemt in zijn kersttoespraak.
De koning sluit zijn toespraak af met de traditionele kerstgroet. "Ik wens U allen - waar U zich ook bevindt en hoe Uw persoonlijke omstandigheden ook zijn - een gezegend kerstfeest."
Het is de derde keer dat koning Willem-Alexander zijn boodschap aan het volk vanuit zijn woonpaleis brengt. Eind 2018 verhuisde de familie van De Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch. Sindsdien wordt de toespraak vanuit Den Haag gehouden. In 2019 was dat ook al vanuit de vestibule, het jaar daarop in de Chinese Zaal en dit jaar weer in de vestibule.
BLAUW BLOED/ANP/KONINKLIJK HUIS