Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Alexander krijgt Orde van Kousenband

24 oktober 2018 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander is door koningin Elizabeth benoemd tot ridder in de Orde van de Kousenband. Hij is de dertiende Oranje die sinds 1612 deze hoogste Britse onderscheiding ontvangt. Stadhouder prins Maurits was destijds de eerste en koningin Beatrix was in 1989 de voorlaatste. De koningin maakte de benoeming bekend tijdens het staatsbezoek dat de koning op dit moment brengt aan het Verenigd Koninkrijk.

Ridders van de Orde krijgen in St. George's Chapel in Windsor een eigen bank in het koor, waarboven hun standaard en wapenschild wordt bevestigd. De standaard van koningin Beatrix was bij de twee recente koninklijke huwelijken van prins Harry en zijn nichtje prinses Eugenie duidelijk te zien.

Na het overlijden van een ridder wordt zijn of haar standaard plechtig weggehaald. Prins Friso en prinses Mabel waren destijds aanwezig toen de standaard van de in 2004 overleden koningin Juliana naar beneden werd gehaald.

Koning Willem-Alexander komt waarschijnlijk volgend jaar juni naar Windsor om plechtig te worden geïnstalleerd in 'the Most Noble Order of the Garter', die in 1338 door de Engelse koning Edward III werd gesticht. De Orde, kent naast koningin Elizabeth, die aan het hoofd staat, en prins Charles, slechts 24 leden. Buitenlandse vorsten tellen daarvoor niet mee. Zij zijn 'supernumerary' - boventallig.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--