Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Alexander over koningschap: 'Lastig om samen te binden'

17 juli 2021 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander vindt het heel lastig om zijn rol als 'samenbinder' te vervullen in een samenleving die steeds meer verdeeld is. Tegelijkertijd maakt dat zijn rol alleen maar noodzakelijker, aldus de koning, die zaterdag precies 3000 dagen op de troon zit. "Samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen", presenteerde hij bij zijn inhuldiging in 2013 als kernpunten van zijn koningschap.

Bij het persgesprek vrijdag in de tuin van paleis Huis ten Bosch werd Willem-Alexander gevraagd hoe hij op die 3000 dagen terugkijkt en wat hij de komende 3000 dagen mogelijk anders zou willen doen. Samenbinden is in elk geval moeilijker geworden. Dat beaamde de koning. "Er zijn sommige thema's die gewoon zo gepolariseerd zijn dat het heel lastig is om samen te binden, maar het is ook een steeds mooiere uitdaging."

Volgens koningin Máxima onderstreept de grotere verdeeldheid juist ook het belang om samenbinder te zijn. "De noodzaak om samen te binden wordt er alleen maar groter daardoor", viel de koning haar bij. Hij gaf echter geen garantie dat het hem ook zou lukken. Of hij de komende 3000 dagen ook anders te werk zou gaan, kon hij niet zeggen.

De drie kerntaken blijven staan, maar Willem-Alexander hoopt dat de komende 3000 dagen hetzelfde worden als de eerste 2500. "De laatste 500 zijn toch echt substantieel anders geweest", verwees hij naar zijn voortvarende start en de aanpassingen die de coronacrisis uiteindelijk oplegde. Het is, zo zei hij, dan ook moeilijk te zeggen wat de komende 3000 dagen gaan brengen.]

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--