Witte Huis: "We sluiten straf voor Saudische kroonprins niet uit"
Het Witte Huis sluit niet uit dat de VS de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman ooit zullen straffen voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Volgens een woordvoerder kan het zijn dat de Amerikaanse regering de machtigste man van Saudi-Arabië voor zijn rol bij de moord alsnog sancties oplegt, mocht dat noodzakelijk blijken.
"Natuurlijk behouden we ons het recht voor om elke actie te ondernemen" op een door het Witte Huis gekozen tijdstip en wijze, aldus de woordvoerder. Om er meteen aan toe te voegen dat "historisch gezien" de Verenigde Staten "doorgaans" geen sancties hebben opgelegd aan leiders van landen waar ze diplomatieke betrekkingen mee hebben.
Washington maakte eind vorige week een rapport openbaar waarin staat dat kroonprins Mohammed bin Salman de uitschakeling van de kritische journalist steunde. Hij gaf toestemming Khashoggi gevangen te nemen of te doden. De journalist verdween in het Saudische consulaat in Istanbul, waar hij naartoe was gelokt. Algemeen wordt aangenomen dat een speciaal team hem daar heeft vermoord en in stukken heeft gehakt.
Transparantie
Meteen na publicatie van het rapport van de geheime dienst zei Washington de kroonprins niet te straffen, maar wel tientallen andere betrokkenen. Saudi-Arabië is de belangrijkste Arabische bondgenoot van de VS. De Amerikaanse president Biden wil deze nauwe, maar schimmige relatie transparanter maken.
Volgens een Saudische topdiplomaat leverde het onderzoek naar de kroonprins geen hard bewijs op en is de zaak eigenlijk afgedaan. Het rapport is gebaseerd op veronderstellingen en "komt nergens ook maar in de buurt van het bewijzen van de beschuldiging zonder redelijke twijfel", twitterde de Saudische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Abdallah Al-Mouallimi. Volgens hem heeft de kroonprins eerder al "moedig morele verantwoordelijkheid" aanvaard, de beschuldigden laten berechten en heeft hij beloofd de inlichtingendiensten te hervormen, aldus de ambassadeur. "Zaak gesloten!", besluit hij.
Aanklacht
Persvrijheidsorganisatie Reporters Without Borders (RSF) heeft in Duitsland een aanklacht ingediend tegen de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman voor de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi en het vastzetten van 34 andere journalisten.
De kroonprins en vier hooggeplaatste Saudische functionarissen worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. Volgens RSF hebben zij zich schuldig gemaakt aan een wijdverspreide en systematische aanval tegen journalisten. Journalisten worden om politieke redenen gestraft of gedwongen hun mond te houden, aldus de organisatie.
Khashoggi werd in oktober 2018 vermoord tijdens een bezoek aan de Saudische consulaat in Istanbul. Hij was daar om papieren voor zijn huwelijk te regelen, maar kwam niet meer naar buiten. Lange tijd was het onduidelijk wat er met hem was gebeurd. Zijn lichaam is nooit teruggevonden.
Mohammed bin Salman bin Abdulaziz al-Saud is officieel kroonprins en vicepremier, maar heerst feitelijk over het land sinds zijn vader, koning Salman, hem in 2017 tot kroonprins bestempelde.
Bron: ANP