Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wordt Willem-Alexander Hertog van Limburg?

24 april 2022 · Leestijd 3 min

Aanstaande woensdag viert koning Willem-Alexander Koningsdag in Maastricht. De provincie Limburg staat niet echt bekend als Oranjegezind, maar het CDJA heeft nu een plan om daar verandering in te brengen. De koning zou de titel Hertog van Limburg moeten krijgen.

Het zal woensdag ongetwijfeld een gezellig Oranjefeest worden. Maar bij onderzoeken naar de populariteit van het koningshuis, bungelt Limburg onderaan de lijstjes. De katholieke Limburgers hebben van oudsher niet zoveel op met de Oranjes, die lange tijd werden gezien als de verdedigers van het protestantisme.

Hoewel dat thema nu minder speelt, kan de relatie tussen Oranje en Limburg wel een boost gebruiken. En daar heeft de jongerenorganisatie van het CDA, het CDJA, een oplossing voor. "Geef de koning op Koningsdag de titel Hertog van Limburg", stelt Tom Scheepstra, de voorzitter van het CDJA voor. "De Limburgers voelen zich anders dan de Nederlanders en een titel zou de Limburgers echt kunnen verbinden aan het Huis Oranje-Nassau. Die regionale component is mooi."

Lees verder onder de foto's.

Koningspaar_in_Maastricht_2013
Na de troonswisseling in 2013 bezoeken Willem-Alexander en Máxima alle provincies. Zo ook de provincie Limburg. Het kersverse koningspaar doet onder meer Maastricht aan.
Koningin_Maxima_bezoek_provincie_Limburg_2013

Het idee is niet helemaal nieuw. In 2013 opperde de toenmalig gouverneur (zo wordt de Commissaris van de Koning in Limburg genoemd) Theo Bovens in aanloop naar de inhuldiging dat Willem-Alexander de titel Hertog van Limburg zou krijgen. En daarmee zou een oude traditie worden hersteld.

Limburg was tussen 1839 en 1866 een hertogdom, waarvan het Nederlandse staatshoofd de hertog was. Limburg had een bijzondere positie. Het was geen volwaardige Nederlandse provincie en het maakte ook nog eens onderdeel uit van de Duitse Bond. In 1866 hield de Duitse Bond op te bestaan. Het was formeel ook het einde van het hertogdom Limburg, dat een volwaardige Nederlandse provincie werd. Toch bleef het provinciebestuur tot 1906 de naam hertogdom nog gebruiken en bleef ook koningin Wilhelmina de titel Hertogin van Limburg voeren.

In september 2013 informeerde Theo Bovens bij de Hoge Raad van Adel zelfs of de koning zich Hertog van Limburg mocht laten noemen. Dat bleek niet het geval.

Mocht het initiatief van het CDJA succes hebben, dan kan Willem-Alexander een nieuwe titel toevoegen aan zijn titel-bestand. De koning is al Graaf van Buren, Markies van Veere, Baron van Breda, vrijheer van Ameland en Heer van Naaldwijk, om er maar een paar te noemen. In het rijtje ontbreekt de titel van hertog. En dat is jammer, want een hertog is in rang hoger dan een markies of een graaf. Tom Scheepstra noemt het "fantastisch" als de Koning woensdag als Hertog van Limburg op bezoek gaat in Maastricht.

Tekst: Simone Lamain / Foto's: ANP

Historicus Simone Lamain maakte eerder voor Blauw Bloed de serie 'De onbekende titels van de koning'. Je kunt deze videoserie hier bekijken.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--