Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zal prinses Aiko toch op de Japanse troon komen?

6 januari 2020 · Leestijd 2 min

De Japanse overheid is begonnen met een verkennend onderzoek naar manieren om troonopvolging van het keizerlijk huis veilig te stellen. Het onderzoek wordt gestart naar aanleiding van het gebrek aan mannelijke erfgenamen in de keizerlijke familie. Dat meldt het Japanse persbureau Jiji Press.

v.l.n.r. Keizerin-emerita Michiko, prinses Mako, keizer-emeritus Akihito, prinses Aiko, keizer
v.l.n.r. Keizerin-emerita Michiko, prinses Mako, keizer-emeritus Akihito, prinses Aiko, keizer Naruhito, keizerin Masako, prins Hisahito, kroonprins Akishino, prinses Kako en kroonprinses Kiko.

Vijftien jaar geleden, in 2005, kwam er onder het kabinet van premier Koizumi al een wetsvoorstel op tafel om de keizerlijke opvolgingswet aan te passen en de weg vrij te maken voor een keizerin op de Chrysantentroon. Aan de voorbereidingen daarvoor kwam echter een einde na de geboorte van prins Hisahito in 2006.

Volgens bronnen zal de overheid informatie inwinnen bij verschillende experts. Er zal, zo wordt gedacht, voornamelijk gevraagd worden naar hun standpunt of vrouwen of erfgenamen in de vrouwelijke lijn van de keizerlijke familie recht hebben op de keizerlijke troon.

Naar verwachting begint de overheid pas met officiële debatten na de Rikkoshi-no-Rei ceremonie op 19 april, de ceremonie waarbij kroonprins Akishino zijn recht op de troon wordt overhandigd.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--