Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zeldzame tekening koningin Wilhelmina geveild

29 december 2016 · Leestijd 1 min

Een zeldzame tekening van de hand van koningin Wilhelmina (1880-1962) heeft donderdag op een veiling 4200 euro opgebracht. De opbrengst van de houtskooltekening is bijna 2000 euro hoger dan verwacht.

Wilhelmina maakte meer dan duizend tekeningen en schilderijen, maar werk van haar hand komt maar zelden op de markt. "Wilhelmina heeft in haar testament namelijk vastgelegd dat al haar tekeningen en schilderijen na haar dood vernietigd moesten worden omdat zij de kwaliteit ervan niet goed genoeg vond", aldus veilinghuis Catawiki. "Aan deze wens is echter niet voldaan. Het grootste gedeelte is namelijk nog steeds in het bezit van de familie en komt nooit in de openbaarheid."

De houtskooltekening die nu is opgedoken, komt uit de nalatenschap van de familie van Frederika Louise Henriette van de Poll. Zij was ruim 125 jaar geleden hofdame van koningin Emma, Wilhelmina's moeder. De tekening is ondertekend met 'eigen werk' en 'Een heel gelukkig nieuw jaar, van Wilhelmina 1933'.

Aquarel prinses Beatrix
Op dezelfde veiling van veilinghuis Catawiki wisselde een aquarel van prinses Beatrix van eigenaar. De waterverftekening met de titel 'Paarden in de wei' maakte Beatrix toen ze veertien jaar oud was. De aquarel werd verkocht voor bijna 5000 euro.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--