Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Máxima helpt taboe rond schulden te doorbreken

9 september 2019 · Leestijd 2 min

Maandagochtend bezocht koningin Máxima in het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Munt Utrecht het congres 'Kom uit je Schuld'. Op de bijeenkomst stond centraal hoe taboes rondom schulden verbroken kunnen worden.

Een tegenvaller op het werk, gezondheidsproblemen of gewoon domme pech: mensen kunnen op allerlei manieren van het een op het andere moment in diepe schulden raken. En als zoiets gebeurt, durven veel mensen er niet over te praten omdat ze zich schamen voor wat hen overkomt en durven er niet over te praten.

Deze taboes doorbreken, dat stond maandag centraal op het congres 'Kom uit je schuld' dat speciaal was bedoeld voor mensen die in de schuldhulpverlening werken. Afgelopen mei werd vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de gelijknamige campagne gestart om mensen die in financiële problemen zitten te helpen over hun schuld te praten en hulp te zoeken. Want gemiddeld blijven mensen zo'n vier jaar rondlopen met schulden, voordat ze aan de bel trekken.

Het kabinet is een programma gestart waarin dertig organisaties samenwerken om schulden bij mensen te voorkomen en het aantal mensen met schulden te verlagen. Zo willen ze bijvoorbeeld bereiken dat als mensen schulden hebben, het gemakkelijker is om in contact te komen met schuldhulpverlening.

Verhalen vertellen

Marc (geheel links) op de foto, en Anneke (derde van rechts) zijn ambassadeur van 'Kom uit je
Marc (geheel links) op de foto, en Anneke (derde van rechts) zijn ambassadeur van 'Kom uit je Schuld' en spraken met koningin Máxima.

Koningin Máxima sprak onder meer de aanwezige organisator staatssecretaris Tamara van Ark, het bestuur en met mensen die zelf te maken hebben gehad met schulden. Zoals Anneke, die in de schulden raakte door verschillende psychoses. Marc had jarenlang een spelletjeswinkel, maar door verschillende onverwachte situaties kwam hij diep in de schulden. Marc en Anneke zijn nu ambassadeurs van 'Kom uit je Schuld' en willen door hun verhaal te vertellen andere mensen helpen.

Foto: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--