Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Willem-Alexander trekt dagje op met collega Felipe

10 oktober 2019 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft donderdag een paar uurtjes opgetrokken met zijn goede vriend koning Felipe. De Spaanse koning vloog voor een dagje naar Nederland om de tentoonstelling 'Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters' in het Rijksmuseum te openen.

Felipe zette aan het einde van de ochtend voet op Nederlandse bodem en ging daarna door naar Huis ten Bosch. Na een gesprek met Willem-Alexander en de lunch gingen ze richting Amsterdam. Daar waren Willem-Alexander en Felipe 's middags bij de opening van de nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum.

Voor beide koningen was het duidelijk een ontspannen uitstapje. Felipe zag Amsterdam terwijl de zon scheen en dat was Willem-Alexander ook opgevallen, getuige de grapjes die over het weer werden gemaakt. De regen was immers naar Spanje geëxporteerd, zo grapte de koning.

Lees verder onder de foto's.

Na een snelle zwaai naar het publiek achter de hekken en een korte poseersessie voor de toegestroomde pers was het tijd voor de officiële handelingen, die opvallend weinig tijd kostten. Museumdirecteur Taco Dibbets overhandigde de koningen vervolgens de kunstcatalogus: de privérondleiding langs de aanwezige kunst kon beginnen.

Samenwerking

Voor 'Rembrandt-Velázquez. Nederlandse en Spaanse Meesters' zijn zestig topstukken van beide kunstenaars bij elkaar gebracht. Dat viel niet mee, vertelde Dibbits eerder aan het ANP. Dankzij een samenwerking tussen het Museo Nacional del Prado in Madrid, waar de tentoonstelling in iets andere samenstelling eerder was te zien, lukte het. Volgens de museumdirecteur is er in ons land bijna geen Spaanse kunst te vinden, net zomin als Nederlands werk in het Zuid-Europese land. "Hierdoor kunnen we elkaars kunst ontdekken."

Paren

De schilderijen hangen in paren, waarbij het niet zozeer gaat om de gelijkenis als wel het gevoel dat de werken oproepen, zegt Dibbits. "Het is niet heel grijpbaar, maar ze gaan soms bijna met elkaar in gesprek." Lastig was het wel om de paren te vormen. "Er is veel afgevallen, we gaan voor less is more. Het is een feest voor het oog."

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--