Zo ontmoette prins Harry in Angola een Nederlandse MAF-piloot
Wellicht ken je de MAF: Mission Aviation Fellowship. Deze christelijke organisatie wil met vliegtuigen in moeilijk bereikbare gebieden hulp bieden. In 2019 ontmoette prins Harry in Angola een van hun Nederlandse piloten.
Bij onze collega's van het programma EO Metterdaad is er deze week extra aandacht voor het werk van de MAF in Angola. Marijn en Noortje Goud wonen en werken al een aantal jaar in het land. Angola is één van de grootste landen van Afrika, en kenmerkt zich door een enorm onherbergzaam landschap. Mensen moeten soms weken lopen om toegang te krijgen tot goede medische zorg. Daarnaast heeft er 27 jaar een burgeroorlog gewoed, en daardoor zijn mensen zo arm dat ze vaak niet eens medische zorg kunnen betalen. Het werk van de MAF bestaat eruit om medisch personeel en medicijnen rond te vliegen, en ook mensen naar het ziekenhuis te brengen.
Prins Harry ging in september 2019 naar Angola en liep 22 jaar nadat zijn moeder Diana dat deed door de mijnenvelden. Hij deed dat in samenwerking met de HALO Trust, die zich inzet om Angola mijnenvrij te maken en ervoor te zorgen dat kinderen weer veilig naar school kunnen. MAF-piloot Marijn Goud ontmoette de prins tijdens zijn bezoek in Angola. Hij stond standby voor medische evacuaties. Daar zegt hij zelf het volgende over: "Daartoe werd ik aangewezen door de beveiligers van prins Harry. Zijn vrouw Meghan was eerder vanuit Botswana naar huis gegaan, het was het eind van hun gezamenlijke toer en dit was dus een privébezoek. Op het laatste moment werd ik gevraagd of ik nog even met hem wilde spreken. Het was heel mooi om te zien dat hij, net als ik, gewoon enthousiast is over het opruimen van landmijnen zodat lokale mensen weer normaal kunnen wonen." Ook bedankte de prins de MAF-piloot voor het werk in Angola en voor het paraat staan die dag. Waarop Harry antwoordde: "HALO kon dit niet doen zonder jullie."
Steunen
Ben je geïnspireerd door het verhaal van Marijn en zijn gezin in Angola, en wil je graag steunen? Dat kan! Klik dan op onderstaande link.
Prinses Marie
Wist je dat ook de Deense prinses Marie een keer heeft gevlogen met een Nederlandse MAF-piloot? Piloot Rembrand Rodenburg werkt al jaren in Oeganda en mocht prinses Marie vorig jaar maart vliegen omdat zij beschermvrouwe is bij de kerkelijke organisatie National Church Aid. Zodoende bezocht zij een aantal projecten in het land. Het was voor Rembrand de eerste keer in zijn 13-jarige carrière als MAF-piloot dat hij met iemand van het koningshuis vloog. En prinses Marie? Die vond het 'erg spannend', zei ze naderhand. "Maar ik moet zeggen dat het een fantastische piloot is, dus ik was in zeer veilige handen."