Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning, koningin en prinses Amalia op reis: Zo ziet het bezoek aan de Cariben eruit

28 januari 2023 · Leestijd 6 min

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia brengen van vrijdag 27 januari tot en met donderdag 9 februari een bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk. In de veertiendaagse reis maakt prinses Amalia kennis met de eilanden Bonaire, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Het bezoek staat in het teken van cultuur, natuur, koloniaal verleden, defensie-inzet, sport en ontmoetingen met inwoners. Van het uitgebreide bezoek doen wij uiteraard verslag. Wij zetten de planning van het bezoek op een rijtje!

Bonaire

Op vrijdagmiddag 27 januari komen het koningspaar en prinses Amalia aan op het vliegveld van Bonaire. De volgende dag staat in het teken van het cultuur-historisch erfgoed van het eiland. Zo worden de 'slavenhutjes' bij Witte Pan bezocht, die symbool staan voor het slavernijverleden van Bonaire. Ook maakt het gezelschap een rondrit langs de westkust van het eiland, bezoeken zij het cultureel evenement Nos Zjilea in Cultural Park Mangazina di Rei en krijgen zij een windsurfdemonstatie bij de baai van Sorobon. 's Avonds bezoeken de koning, koningin en prinses Amalia ‘Taste of Bonaire’ in Kralendijk, een culturele markt met lokale producten, gastronomie en muzikale optredens.

ANP-461653152

Aruba

Op maandagochtend 30 januari landen het koningspaar en prinses Amalia op het tweede eiland van het bezoek: Aruba. Na aankomst wordt Oranjestad bezocht, waar een welkomstceremonie plaatsvindt. Na de lunch staat een bezoek aan de artistieke plaats San Nicolas op de planning, met kunst en cultuur als centrale thema’s. Tijdens een wandeling door de stad wordt stilgestaan bij verschillende kleurrijke muurschilderingen. Ook wordt het Industriemuseum bezocht en vindt er een straatoptreden plaats.

Op dinsdag 31 januari wordt aandacht besteed aan natuur, onderwijs, sport en ondernemen op Aruba. Zo wordt onder meer een hike gedaan door AriKok National Park, wordt een bedrijfsbezoek gedaan aan Koninklijke Aruba Aloë en wordt een hoorcollege over Caribisch recht op de Universiteit van Aruba bijgewoond. 's Middags duikt de koning samen met prinses Amalia in het thema sport, terwijl de koningin een veldbezoek aan een groenteteler brengt. In de avond vindt bij Fort Zoutman het Bon Bini Festival plaats, waarbij het koningspaar en prinses Amalia op een muzikale manier meer te weten komen over de cultuur en geschiedenis van Aruba.

Curacao beatrix 2011

Curaçao

Op woensdag 1 februari is het tijd om door te reizen naar het derde eiland van het bezoek: Curaçao. Dit keer niet ter lucht, maar ter zee. Het Koninklijk gezelschap vaart namelijk mee met de stationsschip Zr.Ms. Holland, dat in het Caribisch gebied gestationeerd is. Aan boord wordt een rondleiding gegeven en vinden demonstraties aan. Het schip komt aan in de St. Annabaai van Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Hier vindt een welkomstceremonie plaats.

De bezoeken van donderdag 2 februari vinden plaats in Willemstad. De wijken Otrobanda, Punda en Scharloo worden bezocht, waar de koning, koningin en prinses in geprek gaan met bewoners en muzikanten. De dag eindigt bij Prinses Amaliabrug, waar prinses Amalia een bijzonder persoonlijk muziekstuk te horen zal krijgen. 

De laatste dag van het bezoek aan Curaçao vindt plaats op vrijdag 3 februari. In de ochtend bezoekt het Koninklijk gezelschap Landhuis Knip, op de voormalige plantage waar Tula in 1795 de slavenopstand startte. Hier bekijken zij een voorstelling en bezoeken zij aansluitend Hofi Mango, een voormalige suikerplantage dat nu een natuurpark is. Op het strand van Cas Abao komt het Koninklijk gezelschap ’s middags meer te weten over beschermde zeegebieden en het behoud van de schildpaddenpopulatie. Het bezoek aan Curaçao wordt afgesloten met een ‘Tumba Muziekconcert’: een avond vol dans en muziek.

Bonaire 2015

Sint Maarten

Na een weekend rust vliegen de koning, koningin en prinses Amalia op maandag 6 februari naar Sint Maarten. Het ochtendprogramma staat in het teken van de opbouw van het eiland na de verwoestingen van orkaan Irma in september 2017. Zo worden de luchthaven en een ziekenhuis bezocht. ’s Middags wordt Philipsburg bezocht, waar het gezelschap verschillende muurschilderingen bekijkt. In de avond presenteert Sint Maarten haar culturele leven en vindt een concert plaats op de Boardwalk van Philipsburg.

Op 7 februari staat weer een volle dag op de planning. Er wordt onder andere een bezoek gebracht aan Fort Amsterdam, waar het Koninklijk gezelschap op vogelexpeditie gaat, een bezoek gebracht aan de dagbesteding van ouderen en mensen met een beperking bij woonvoorziening White and Yellow Cross en wordt een wetenschapsbeurs voor scholieren van basis-en middelbare scholen bezocht. 's Middags bezoeken de koning, koningin en prinses Resources for Community Resilience, wat projecten financiert om het eiland weer op te bouwen na orkaan Irma. Ook gaat het Koninklijk gezelschap in gesprek met scholieren over de thema’s mentale gezondheid en dromen voor de toekomst van Sint Maarten. Op de St. Peters Hill krijgt het gezelschap uitleg over het natuurbehoud op het eiland.

Sint Eustatius 

Het vijfde eiland van het bezoek is Sint Eustatius, wat op woensdag 8 februari bezocht wordt. In Oranjestad wandelt het Koninklijk gezelschap door de historische kern en wordt stilgestaan bij het verleden en de toekomst van het eiland. In de middag wordt op het Zeelandia Beach uitleg gegeven over het natuurbeheer van het eiland en wordt stilgestaan bij het thema voedselvoorziening in een gemeenschapstuin. Ook het cultureel erfgoed van Sint Eustatius staat in de belangstelling bij een bezoek aan Fort Oranje. 

Saba

De laatste dag van het bezoek vindt plaats op het eiland Saba. Hier wordt aandacht gegeven aan de energievoorzienig van het eiland en wordt in het dorp Zion’s Hill uitleg gegeven over kantklossen, een traditie op Saba. In het dorp Windwardside ontmoeten de koning, koningin en prinses verschillende inwoners, kunstenaars en ondernemers. Ook wordt het Harry L. Johnson Museum bezocht, waar uitleg gegeven wordt over het leven op Saba door de jaren heen. In de middag wordt aandacht gegeven aan initiatieven die jongeren ondersteunen, wordt een bezoek gebracht aan de haven waar bouwplannen voor de toekomst gepresenteerd worden en wordt uitleg gegeven over zee-egels. De dag wordt sportief afgesloten met een bezoek aan de grootste Cruiff Court ter wereld in het dorp The Bottom.

Uiteraard doen wij elke dag verslag van dit bijzondere bezoek! Houd onze website en socials goed in de gaten!

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--