Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Zweedse royals pakken uit tijdens uitreiking Nobelprijzen

12 december 2022 · Leestijd 2 min

De uitreiking van de Nobelprijzen heeft voor het eerst sinds de coronapandemie weer in volle glorie plaatsgevonden. De prestigieuze prijzen werden als vanouds tijdens een grote ceremonie in het Concertgebouw van Stockholm uitgereikt door de Zweedse koning Carl Gustaf. Bij de ceremonie waren niet alleen de winnaars van dit jaar aanwezig, maar ook verschillende laureaten uit 2020 en 2021.

De Zweedse koning overhandigde zaterdag onder meer de Nobelprijs voor de Geneeskunde aan zijn landgenoot Svante Pääbo. De Zweedse wetenschapper kreeg de prijs voor zijn onderzoek naar de menselijke evolutie en naar het genetisch materiaal van uitgestorven mensachtigen.

Lees verder onder de foto.

Carl Gustaf uitreiking Nobelprijzen 2022

Namens de Zweedse koninklijke familie waren ook onder anderen koningin Silvia en kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel aanwezig.

Lees verder onder de foto's.

Zweedse royals uitreiking Nobelprijzen 2022
ANP-459205732

Diner

In de avond dineerden de koninklijke familie met de winnaars. Carl Gustaf zat samen aan tafel met Evi Heldin, de vrouw van Nobel-voorzitter Carl-Henrik Heldin. Hij nam op zijn beurt plaats naast koningin Silvia tijdens het banket.

Lees verder onder de foto's.

Carl Gustaf Nobelprijzen 2022
Silvia uitreiking Nobelprijzen 2022

Victoria dineerde met Svante Pääbo aan haar zijde. Deze evolutieonderzoeker kreeg de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn onderzoek naar de menselijke evolutie en naar het genetisch materiaal van uitgestorven mensachtigen.

Lees verder onder de foto's.

Kroonprinses Victoria uitreiking Nobelprijzen 2022
Victoria Nobelprijzen 2022
Victoria uitreiking Nobelprijzen 2022

Ook anderen Zweedse royals als prins Daniel (de man van kroonprinses Victoria), prinses Christina (de jongste zus van koning Carl-Gustaf) en prins Carl Philip (zoon van koning Carl Gustaf) en zijn vrouw prinses Sofia waren present.

Lees verder onder de foto's.

Sofia uitreiking Nobelprijzen 2022
Sofia Nobelprijzen 2022
Prinses Sofia uitreiking Nobelprijzen 2022

Bekijk hier meer leuke foto's!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nobelprijs voor de Vrede

De Nobelprijzen worden uitgereikt op de sterfdag van oprichter Alfred Nobel. De winnaars ontvangen dan 10 miljoen Zweedse kronen (ruim 900.000 euro), een medaille en een diploma. De Nobelprijs voor de Vrede is de enige die niet in Zweden wordt uitgereikt, maar in de Noorse hoofdstad Oslo. Dat gebeurde zaterdagmiddag in gezelschap van het Noorse koningspaar en het kroonprinselijk paar.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--