Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 weetjes over de nieuwjaarstoespraak van Margrethe

31 december 2019 · Leestijd 2 min

Koningin Margrethe van Denemarken spreekt dit jaar haar nieuwjaarsboodschap weer uit in Paleis Amalienborg in Kopenhagen. Vorig jaar moest de vorstin nog uitwijken naar Fredensborg Slot vanwege werkzaamheden in het paleizencomplex.

Wij hebben alvast 10 leuke weetjes over haar traditionele nieuwjaarsspeech op een rij gezet:

1.  Koningin Margrethe houdt dinsdag 31 december om 18:00 uur haar 48e nieuwjaarstoespraak.

2.  De Deense vorstin schrijft haar nieuwjaarsspeech zelf.

3.  Anders dan de meeste van haar collega's, die hun kersttoespraken vooraf hebben opgenomen, spreekt koningin Margrethe haar rede live uit. Ze leest het voor vanaf papier, dat soms voor een ouderwets knisperend geluid zorgt.

4.  In de ontvangstkamer van de Christian IX-vleugel van Paleis Amalienborg krijgt Margrethe om precies 18.00 uur een seintje dat ze kan beginnen. Er zijn slechts een cameraman en een productieleider aanwezig bij de live uitzending. Mocht er iets mis gaan met de hoofdcamera dan staat er een reserve-exemplaar klaar.

5.  Het publiek is welkom om bij Paleis Amalienborg te kijken en te luisteren naar de traditionele nieuwjaarstoespraak, die daar op een groot scherm wordt geprojecteerd.

6.  Vlak voor haar toespraak kan het publiek genieten van het eresaluut dat de Koninklijke Lijfgarde op de binnenplaats brengt aan de koningin. Na afloop wordt het Deense koninklijke volkslied gespeeld.

7.  Direct na de toespraak worden fotografen uitgenodigd in de ontvangstkamer om een foto van de koningin te maken.

8.  De traditie van nieuwjaarstoespraken gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw onder koning Christian IX (1818-1906).

9. In 1909 eindigde koning Frederik VIII zijn rede met 'God behoede Denemarken', een slotzin die ook gebruikt wordt door koningin Margrethe.

10.  Koningin Margrethe heeft voor haar nieuwjaarsrede vijf keer moeten uitwijken naar Fredensborg Slot, namelijk in 1979, 1980, 2014, 2015 en 2018.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--