Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 weetjes over jarige prinses Claire van België

18 januari 2021 · Leestijd 5 min

Prinses Claire van België is jarig! De echtgenote van prins Laurent viert maandag haar 47e verjaardag. Graag zetten we Claire op haar verjaardag in het zonnetje. Ze heeft geen gemakkelijk jaar achter de rug...

1. Sterke vrouw

Dit familiekiekje verschijnt op Nieuwjaarsdag 2021 op de Facebookpagina van Stichting Prins Laurent.
Dit familiekiekje verschijnt op Nieuwjaarsdag 2021 op de Facebookpagina van Stichting Prins Laurent.

In maart 2020 wordt prinses Claire getroffen door het coronavirus terwijl ze in die periode ook lijdt aan een ernstige ziekte. Een bezorgde prins Laurent vertelt enkele weken later in een gesprek met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad dat het gezin in december 2019 getroffen werd doordat Claire zwaar ziek werd. "Omdat ik discreet wil blijven, zal ik het een slepende ziekte noemen", zegt de prins. "Claire is een sterke vrouw en ik heb goede hoop dat ze helemaal zal genezen."

2. Dubbele nationaliteit

Claire Louise Coombs wordt geboren op 18 januari 1974 in de Engelse stad Bath. Ze is de dochter van Nicholas Coombs (1938), een Britse zakenman, en zijn Belgische vrouw Nicole Mertens (1951). Vanaf haar derde groeit Claire op in Wallonië. Ze is de middelste in het gezin. De jarige prinses heeft een oudere zus, Joanna, en een broer met de naam Matthew.

3. Bijzonder beroep

Na haar middelbare schooltijd gaat Claire architectuur en tuinarchitectuur (niet afgemaakt) studeren. Hoewel ze vlot Frans en Engels spreekt, is haar Nederlands niet je dat. Leuk (extra) weetje: Claire volgt een talencursus in het instituut in Spa, waar ook koningin Paola en onze Máxima het Nederlands leerden. Na haar studie gaat ze aan de slag als landmeter.

4. De liefdesvonk

Claire leert Laurent kennen tijdens een feestje bij vrienden. De vonk slaat over als ze daar samen de afwas doen. Grappig toch? De eerste keer dat het verliefde koppel in het openbaar verschijnt is op 3 december 2001 op het gala van de Prins Laurent Stichting. Ook bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima op 2 februari 2002 is Laurent aanwezig met Claire, al blijft zij in Amsterdam weg van de officiële plechtigheden.

In oktober van dat jaar laat prinses Astrid zich in Brugge ongewild ontvallen dat haar jongere broer op het punt van trouwen staat. Van je familie moet je het maar hebben... Op 19 december is het inderdaad zover! Die dag stelt prins Laurent zijn verloofde voor aan de pers en het volk.

5. Gelukkig getrouwd

Op zaterdag 12 april 2003 stapt Claire met haar prins in het huwelijksbootje. Zo'n 1.500 aanwezigen zijn in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel getuige van de ceremonie. Kardinaal Danneels zegent het huwelijk in. Hij wordt - op verzoek van Laurent - bijgestaan door de Parijse straatpriester Gilbert, die bekend staat als een voorvechter van sociaal minder bedeelden.

Benieuwd naar het menu van het huwelijksdiner? De 450 gasten voor het feest in het Koninklijk Paleis krijgen van meesterkok Bruneau en zijn team voorgeschoteld: ravioli van kreeft, lamsnootjes met peterselie en lentegroenten, en als dessert: fantasie van chocolade.

6. Bruiloft met Oranje-tintje

De koninklijke bruiloft is ook een feestje voor enkele Oranjes. Pieter van Vollenhoven is een van de getuigen bij het kerkelijk huwelijk. Het bruidspaar heeft hem hiervoor gevraagd vanwege de persoonlijke vriendschappelijke betrekkingen. Ook prinses Margriet, prins Constantijn en prinses Laurentien zijn van de partij.

7. Mama en peetmoeder

Na haar huwelijk mag Claire zich 'Prinses van België' noemen. Een klein jaar later, op 6 februari 2004, bevalt prinses Claire van haar eerste kind: prinses Louise. Op 13 december 2005 volgt er een tweeling. De prinsjes krijgen de namen Nicolas en Aymeric. 

Prinses Claire kiest ervoor om haar drie kinderen zoveel mogelijk buiten de schijnwerpers op te voeden. Naast mama is Claire ook peetmoeder van haar nichtje prinses Eléonore, de jongste dochter van koning Filip en koningin Mathilde.

8. Culinaire kunsten

Hoe bak je een Limburgse vlaai? Prins Laurent wil het in maart 2015 weleens weten. Hij regelt een bakles bij de bakker die al jaren de vlaaien levert voor de viering van Koningsdag. Prinses Claire en de tweeling doen enthousiast met hem mee. Tijdens de bakles, die door de Belgische omroep VTM wordt gefilmd, verklapt Laurent dat zijn vrouw intussen goed kan koken, maar dat dat niet altijd zo geweest is: "Toen we net waren getrouwd, maakte ze een gerecht dat de hond nog niet lustte."

9. Mondriaans mantelpakje

Tijdens de nationale feestdag in 2008 weet prinses Claire alle ogen op zich gericht. Ze verschijnt in een opvallend mantelpakje van de Belgische couturier Stijn Helsen, die zich liet inspireren door de Nederlandse kunstenaar Mondriaan. Als accessoire kiest Claire voor een zwart plexi handtasje met de contouren van het land België.

10. En oja... díe hoed

Ikea-hoed_prinses_Claire.jpg

Misschien weet je het nog. Tijdens de nationale feestdag in 2017 is de hoed van prinses Claire hét voorwerp van gesprek op sociale media. Zelfs de kranten schrijven erover. Het hoofddeksel lijkt namelijk verdacht veel op… een fruitschaal van Ikea. En inderdaad, wanneer je de Ikea-schaal omkeert vertoont deze gelijkenis met Claire's hoed van exclusieve abacazijde.

De Belgische vestiging van het Zweedse meubelwarenhuis haakt in op alle gekkigheid. Ikea pakt uit met een grappige reclame voor hun bamboeschaal. "Iedereen kan prinses zijn", staat er bij de afbeelding van schaal Hultet à 4,99 euro. 

Foto's: ANP / VRT.be

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--