Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9 dingen die je nog niet wist over prinses Eugenie

23 maart 2020 · Leestijd 3 min

De Britse prinses Eugenie is maandag dertig jaar geworden. Ze zal haar verjaardag waarschijnlijk anders vieren dan normaal vanwege het coronavirus. De kleindochter van koningin Elizabeth heeft geen gemakkelijke tijd achter de rug door alle verhalen over haar vader prins Andrew. Maar wat weten we nu eigenlijk van de prinses?

Het schandaal rond de voor misbruik veroordeelde Jeffrey Epstein en zijn vriendschap met hun vader prins Andrew is Eugenie en Beatrice niet in de koude kleren gaan zitten. Dit vertelde hun moeder Sarah Ferguson onlangs in een interview met de Arabische Vogue.

Wil je meer weten over zus prinses Beatrice? Klik dan hier.

Dit is wat we weten over prinses Eugenie.

1. Eugenie ging naar dezelfde school als Catherine

Eugenie en Jack tijdens de bruiloft van Pippa Middleton en James Matthews in 2017.
Eugenie en Jack tijdens de bruiloft van Pippa Middleton en James Matthews in 2017.

Eugenie ging naar het Marlborough College in Wiltshire, waar ook de hertogin van Cambridge op school zat. Later studeerde ze Engelse literatuur, kunstgeschiedenis en politiek aan de Universiteit van Newcastle.

2. Ze ontmoette haar echtgenoot tijdens een skivakantie in Zwitserland

Prinses_Eugenie_in_avondjurk_met_Jack.jpg

Eugenie en Jack begonnen te daten in 2011 toen ze elkaar via vrienden leerden kennen in het Zwitserse vakantieoord Verbier. Eugenie was toen 20 jaar oud. Jack is een ‘gewone man’ en komt niet uit een familie met een adellijke titel (hoewel sommige bronnen beweren dat zijn familie toch ergens koninklijke banden heeft). Jack sloeg de universiteit over en begon direct met werken als ober en barman.

3. Ze verricht geen openbare taken

Prinses Eugenie en prinses Anne bij de paasviering in St. George's Chapel in Windsor Castle (2018).
Prinses Eugenie en prinses Anne bij de paasviering in St. George's Chapel in Windsor Castle (2018).

In tegenstelling tot haar neven prins William en prins Harry, voert Eugenie geen openbare taken uit en ontvangt daarom ook geen staatstoelage. 

4.  Ze woonde twee jaar in New York

ANP-402024266.jpg

In 2013 begon prinses Eugenie en haar huidige echtgenoot Jack Brooksbank aan een lange afstandsrelatie toen Eugenie naar New York verhuisde. De prinses werkte daar als manager voor een online veilingbedrijf.

5. Ze werd geboren met scoliose

Eugenie onthulde aan Harper’s Bazaar dat ze geboren is met scoliose, een aandoening waarbij de ruggengraat een kromming heeft. De prinses werd geopereerd toen ze twaalf jaar oud was. Sindsdien heeft ze metalen staven in haar rug die ervoor zorgen dat ze rechtop blijft staan. Op 'International Scoliosis Awareness Day' deelde de prinses onderstaande röntgenfoto van haar rug.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

6. Ze is bevriend met drie ex-vriendinnen van prins Harry

Prinses Eugenie (L) en prins Harry (R) kijken een paardenrace tijdens de Ladies Day van Royal Ascot
Prinses Eugenie (L) en prins Harry (R) kijken een paardenrace tijdens de Ladies Day van Royal Ascot ten zuidwesten van Londen op 19 juni 2014.

Eugenie is bevriend met Chelsy Davy, Cressida Bonas en Ellie Goulding. Het was Eugenie die Cressida voorstelde aan Harry.

7. Ze heeft een hechte band met oma Elizabeth

Eugenie met de rest van de koninklijke familie op de 101e verjaardag van de Queen Mum, in 2001.
Eugenie met de rest van de koninklijke familie op de 101e verjaardag van de Queen Mum, in 2001.

Eugenie gaat regelmatig op de thee bij koningin Elizabeth en terwijl neven William en Harry haar in interviews ‘de koningin’ of ‘mijn grootmoeder’ noemen, noemt Eugenie haar liefkozend ‘granny’.

8. Ze zet zich in voor verschillende goede doelen

Eugenie en zus Beatrice komen aan in Westminster Abbey voor de huwelijksceremonie van Prins William
Eugenie en zus Beatrice komen aan in Westminster Abbey voor de huwelijksceremonie van Prins William en Kate Middleton in Londen op 29 april 2011.

Eugenie is beschermvrouw van de National Royal Orthopedic Hospital. Ook zet ze zich, net als haar moeder Sarah, in voor de bescherming van de Aziatische olifant. Samen met haar zus Beatrice wordt Eugenie in 2016 beschermvrouwe van het Teenage Cancer Trust. Twee jaar geleden richt Eugenie het ‘Anti Slavernij Collectief’ op, waarmee ze een eind wil maken aan vormen van moderne slavernij.

9. Haar huwelijk was plastic-vrij

Haar huishouden is plastic-vrij en ook op de huwelijksdag werd geen plastic gebruikt. Eugenie wil op deze manier een steentje bijdragen aan een meer milieuvriendelijke wereld. In de zomer van 2018 plaatste Eugenie een bericht op Instagram over het belang van het beperken van het gebruik van plastic in ons dagelijkse leven.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--