Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9 weetjes over de jarige prins Edward

10 maart 2022 · Leestijd 4 min

De Britse prins Edward is donderdag jarig! De jongste zoon van koningin Elizabeth II viert zijn 58e verjaardag. Edward is sinds 1999 getrouwd met Sophie Rhys-Jones. Maar wie is de graaf van Wessex eigenlijk? Wij zochten een aantal weetjes over hem op.

1. Een stil kind

Elizabeth_Edward_1964.jpg

Prins Edward werd drie maanden na zijn geboorte op 10 maart 1964 aan de wereld voorgesteld op het balkon van Buckingham Palace. Maar als kind was hij stil en in zichzelf gekeerd. Hij zou de stilste van de kinderen zijn geweest, volgens zijn moeder koningin Elizabeth.

2. Een gemene bijnaam

Koningin Elizabeth en prins Philip met drie van hun kinderen, 1979. Links staat 15-jarige prins
Koningin Elizabeth en prins Philip met drie van hun kinderen, 1979. Links staat 15-jarige prins Edward met beugel. Prinses Anne ontbreekt op de foto.

Edward zou zijn gepest om zijn uiterlijk op de middelbare school. Hij kreeg de bijnaam 'Jaws' (kaken) toen hij een beugel begon te dragen.

3. Lage cijfers?

Elizabeth_Andrew_Edward_1971.jpg

Edward had naar verluidt te lage cijfers voor de universiteit van Cambridge, maar toch werd hij toegelaten. Hij studeerde af in 1986. Het gerucht gaat dat zijn beveiliger ook de examens aflegde en betere cijfers voor hem behaalde.

4. Excentriek

Edward_blauwe_broek_2004.jpg

De prins mag het rustigste kind van de koningin zijn, maar zijn stafleden hebben ook weleens gezegd dat hij een aantal vreemde verzoeken voor hen had. Zijn chauffeur bijvoorbeeld zou naar verluidt met het gezicht naar voren moeten zitten, zelfs als de auto stilstaat.

5. Showbizz en theater

Edward__22Festival_UK98_22_British_Embassy_Tokyo_1998.jpg

Edward is opgegroeid met een passie voor podiumkunsten en wilde een carrière in de showbizzwereld. Eerst werkte hij kort voor musicalschrijver Andrew Lloyd Webber voordat hij zijn eigen theaterproductiebedrijf oprichtte. Helaas ging het failliet in 1991.

Hij heeft ook The Grand Knockout Tournament georganiseerd: een liefdadigheidsevenement dat in 1987 plaatsvond. Een soort 'Spel Zonder Grenzen', maar dan met royals. Naast verschillende beroemdheden deden namelijk onder meer prins Andrew en zijn ex-vrouw Sarah Ferguson en prinses Anne mee. De koningin zou de hele gelegenheid hebben afgekeurd en het werd geen succes. 

6. Televisie

Edward_Sophie_1999.jpg

Prins Edwards laatste poging om carrière te maken in de televisiewereld was met de oprichting van zijn eigen televisiebedrijf, Ardent Productions in 1993. Hij stopte bij het bedrijf in 2002 om zich op zijn koninklijke plichten te focussen.

7. Breuk met traditie

Edward_Sophie_bruiloft_1999_3.jpg

Edward ontmoette Sophie Rhys-Jones in 1993 en het paar trouwde in 1999. Meestal krijgen mannelijke familieleden van de koningin de titel van hertog na hun huwelijk. Zo kreeg prins Andrew de titel hertog van York en prins William de titel hertog van Cambridge. Prins Charles is een uitzondering, want als troonopvolger kreeg hij automatisch de titel hertog van Cornwall (sinds 1952 dus). Later kwam daar de traditionele titel prins van Wales bij.

Ook Edward kreeg een andere titel: graaf van Wessex. Geen hertog dus. Waarom? Het plan is dat Edward de titel van zijn vader, hertog van Edinburgh, zal overnemen. Na de dood van prins Philip in april 2021 is de titel overgegaan naar Charles. De prins van Wales zou nu terughoudend zijn om deze over te dragen aan zijn jongste broer, maar misschien gebeurt dat na het overlijden van hun moeder en de kroning van Charles.

8. Gezin

De komst van hun eerste kind duurde voor Edward en Sophie langer dan gehoopt. In december 2001 kreeg Sophie een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Twee jaar later werd dochter Louise geboren en in 2007 zoon James.

9. Edward en Sophie zijn nog steeds samen

Edward is het enige kind van koningin Elizabeth dat niet is gescheiden. In 2019 vierde het echtpaar hun 20e huwelijksjubileum en ze zijn nog steeds happy together!

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--