Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze 10 dingen wist je nog niet over Sophie van Wessex

20 januari 2023 · Leestijd 7 min

Sophie, gravin van Wessex. Ze is getrouwd met prins Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth. Het is dit jaar 30 jaar geleden dat Sophie geïntroduceerd werd als vriendin van prins Edward en bovendien viert zij op 20 januari haar 58e verjaardag. Wie is deze zeer actieve royal? Wij zetten een aantal weetjes over haar voor je op een rij!

1. De gravin had een hele goede band met The Queen

Tijdens de dertig jaar dat Sophie nu onderdeel is van de Britse koninklijke familie, koesterde zij een warme band met haar schoonmoeder, koningin Elizabeth. Samen deelden zij interesses in militaire cultuur en geschiedenis en daarom struinden ze regelmatig samen door het archief op Windsor Castle, op zoek naar mooie foto's over historische veldslagen. Sophie bracht ook veel tijd door met haar schoonouders, bijvoorbeeld tijdens vakanties in Schotland op Balmoral Castle. Een door Sophie gemaakte foto van hen samen op deze plek werd door het Britse hof gedeeld op de avond van de begrafenis van prins Philip in april 2021. In de periode na het overlijden van Philip, was het Sophie die veel tijd doorbracht met koningin Elizabeth. Zo reed zij regelmatig naar Windsor om een bezoek te brengen aan de koningin en reden ze soms paard samen. Toen Elizabeth kwam te overlijden op 8 september 2022, was Sophie als een van de weinige aangetrouwde familieleden aanwezig op Balmoral Castle. 

Sophie, wessex, queen
Queen_Philip_liefdevol.jpeg

2. Sophie werkte in de PR voordat ze gravin werd 

Niet alleen hun gedeelde interesse in de militaire historie, maar ook haar onafhankelijke karakter kon The Queen erg waarderen. Ze ontwikkelde dit in haar jaren als zakenvrouw, want Sophie werkte jaren in de PR-business. Ze werkte bij een radiostation in Londen en ze had haar eigen bureau. Maar haar werk heeft haar ook weleens in verlegenheid bracht. Zo dacht ze in 2001 een deal te sluiten met een Arabische sjeik uit het Midden-Oosten, bij wie ze in een Londens hotel zou hebben opgeschept over alle bekende mensen en politici die ze kende. Ze was al getrouwd met prins Edward, dus vertelde ze vol trots over Elizabeth en de moeder van de koningin. Maar toen bleek de zogenaamde klant een verslaggever van News of the World. Hoe moeilijk Sophie het ook vond, toch gaf ze niet lang hierna haar carrière op om fulltime voor het koningshuis aan de slag te gaan.

Sophie Wessex Estland

3. De vonk tussen Sophie en Edward sloeg niet in één keer over

Integendeel! In 1987 ontmoette Sophie Edward voor het eerst, omdat hij toen datete met een vriendin van de gravin. In 1993 ontmoetten ze elkaar weer op een evenement van een goed doel, en toen was het wel raak. Deze leuke foto’s uit die tijd tonen het stel in hun eerste jaren samen.

Sophie 1993
Sophie 1995

4. Sophie mocht met Edward samenwonen voordat ze waren getrouwd

De verloving van Sophie en Edward was langverwacht, in tegenstelling tot de enigszins plotselinge aankondigingen van verlovingen van andere Britse royals. Het stel was namelijk al vijf jaar samen voordat zij zich verloofden tijdens een vakantie op de Bahama’s eind 1998. In de periode voor de verloving was Sophie al vaak te gast bij koninklijke evenementen, zoals bruiloften, en woonde zij samen met Edward verschillende werkbezoeken bij. Nadat de verloving van het stel aangekondigd werd in 1999, kreeg Sophie toestemming van The Queen om bij Edward op Buckingham Palace te komen wonen om zo te wennen aan het koninklijke leven. Sophie vertelde in een interview met de Sunday Times in 2020 dat zij dit als een cruciale voorbereidende periode ervaren heeft, waarin ze veel heeft geleerd over het leven als royal.

Verloving foto Sophie en Edward

5. De bruiloft van Sophie en Edward ging tegen koninklijke tradities in

Op 19 juni 1999 trouwden Edward en Sophie in de St. George's Chapel in Windsor, waar ook het huwelijk van Harry en Meghan werd gesloten. Ondanks dat er bijna twee miljoen mensen wereldwijd meekeken, was de huwelijksdag minder traditioneel dan andere koninklijke bruiloften. Zo waren er ‘slechts’ 500 gasten uitgenodigd en begon de ceremonie om vijf uur ’s middags, wat later is dan gebruikelijk. Ook waren er, tegen traditie in, geen afgevaardigden van militaire of andere statelijke instanties aanwezig. Sophie vroeg haar vrouwelijke gasten om géén hoed te dragen op haar huwelijksdag. Iedereen luisterde naar haar wens, behalve The Queen. Zij droeg haar karakteristieke hoed óók op de huwelijksdag van Sophie en Edward.

Sophie, Edward Wedding

6. Sophie is beschermvrouwe van 70 organisaties en stichtingen

Nadat Sophie haar carrière in PR verruilde voor een actief leven als werkende royal, bleven haar ambities groot. Ze is dan ook beschermvrouwe van maar liefst 70 organisaties en stichtingen. Sophie zet zich bijvoorbeeld in voor mensen met een handicap, vrouwen die in de gevangenis hebben gezeten, en ze support het gebruik van Britse wol. Sophie bezoekt al deze organisaties regelmatig en dat maakt haar een van de drukste royals van het Britse koningshuis. Sophie voert ook andere koninklijke taken uit waarbij ze het staatshoofd ondersteunt. Zo was ze tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2018 aan Engeland een dag op pad met het Nederlandse koningspaar.

staatsbezoekengelandsophiemaxima.jpg
gravin_Sophie_Thames_Valley_Air_Ambulance.jpg

7. De rol van Sophie zal veranderen als Charles gekroond wordt

Ondanks dat Sophie in haar rol als gravin van Wessex de laatste jaren al meer in de spotlight is komen te staan, zal dit zeer waarschijnlijk veranderen op het moment dat Charles gekroond wordt tot koning in juni 2023. Prins Edward wordt dan namelijk naar verwachting de Duke van Edinburgh, de titel die hem beloofd is op zijn trouwdag, wat Sophie dan de Duchess van Edinburgh zal maken. In deze nieuwe rol wordt van Sophie verwacht dat zij veel om zal kijken naar de Prinses van Wales: Catherine. Gelukkig kunnen de twee dames al goed met elkaar opschieten, en zal deze hechte band vaker te zien zijn in het openbaar wanneer de twee samen verschillende taken gaan uitvoeren.

Sophie_en_Catherine

8. Sophie brak met meerdere koninklijke tradities

Sophie heeft meerdere keren met koninklijke tradities gebroken. Zo vindt zij dat ze prima af kan zonder kapster, chauffeur en hofdame. Voor bezoeken doet ze regelmatig haar eigen haar, rijdt ze zichzelf ernaar toe in de auto en bereidt ze alles zelf voor. Ook heeft Sophie wel eens tradities voor kledingvoorschriften gebroken. Tijdens Royal Ascot, hét koninklijke paardenevenement in Engeland waar ook veel royals zich verzamelen om naar paardenrennen te kijken, zijn de dames altijd gekleed in chique jurken met hoofddeksel. Jurken dus, en geen broeken. Sophie brak met deze traditie door in 2018 op dit evenement geen jurk te dragen, maar een jumpsuit. Wie goed kijkt, ziet dat door de wijde pijpen van de jumpsuit evengoed op een langere jurk zou kunnen lijken!

Zelfs al voor haar huwelijk met prins Edward heeft Sophie wel eens afgeweken van het koninklijke protocol. Zo was zij aanwezig bij de Trooping the Colour ceremonie in 1999, een paar dagen vóór hun huwelijksdag. Dit is tegen de traditie in, omdat deze gelegenheid eigenlijk alleen bedoeld is voor gehuwde partners. 

Sophie, trooping the colour

9. Sophie is een echt familiemens 

Sophie is naast gravin en echtgenote ook moeder van haar kinderen Louise (19) en James (15). Sophie en Edward zijn erg beschermend naar hun kinderen toe. Zo hebben zij ervoor gekozen om hun kinderen zo ‘normaal mogelijk’ op te voeden. Dit betekende onder andere dat Louise en James de titels van Lady en Viscount kregen, terwijl zij wel recht hadden op de titels van prinses en prins. Het gezin poseert af en toe voor de pers, maar leeft verder een privé leven. Voordat Lady Louise met haar studie aan de universiteit begon, had ze zelfs een baantje bij het lokale tuincentrum, als een echte tiener.

Wessex familie

10. Sophie is een kei in wielrennen

Omdat een van de organisaties van prins Philip 60 jaar bestond, deed Sophie mee in 2016 mee aan een wielrenwedstrijd. Ze fietste van het Paleis van Holyroodhouse in Edinburgh tot Buckingham Palace in Londen. Omdat ze niet heel veel wielrende in haar dagelijks leven, trainde ze op de militaire academie Sandhurst. Met succes: in 7 dagen fietste ze een tocht van 445 mijl, omgerekend meer dan 700 kilometer!

Edward-Sophie

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--