Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9 weetjes over Sophie van Wessex

4 april 2020 · Leestijd 5 min

Sophie, gravin van Wessex. Ze is getrouwd met prins Edward, de jongste zoon van koningin Elizabeth. Wie is deze zeer actieve royal? Wij zetten een aantal weetjes over haar voor je op een rij!

staatsbezoekengelandsophiemaxima.jpg

1. Sophie is beschermvrouwe van 70 organisaties en stichtingen
De gravin is een hardwerkende royal! Dat moet ook wel, als je beschermvrouwe bent van zoveel stichtingen. Sophie zet zich bijvoorbeeld in voor mensen met een handicap, vrouwen die in de gevangenis hebben gezeten, en ze support het gebruik van Britse wol. Sophie bezoekt al deze organisaties regelmatig en dat maakt haar een van de drukste royals van het Britse koningshuis. Bovendien helpt Sophie koningin Elizabeth met het uitvoeren van koninklijke taken. Zo was ze tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2018 aan Engeland een dag op pad met het Nederlandse koningspaar. 

Koningin Elizabeth samen met Sophie in 2012.
Koningin Elizabeth samen met Sophie in 2012.

2. De gravin heeft een hele goede band met The Queen
Naast haar vele beschermschappen heeft de gravin ook allerlei militaire taken. Zo is ze ‘koninklijke kolonel’ van The Rifles, een regiment in het Britse leger. Haar interesse in de militaire cultuur en geschiedenis is iets wat ze gemeen heeft met koningin Elizabeth. Ze struinen regelmatig samen in het archief op Windsor Castle naar mooie foto’s over historische veldslagen. 

Sophie en Edward verloofden zich in 1999.
Sophie en Edward verloofden zich in 1999.

3. De vonk tussen Sophie en Edward sloeg niet in één keer over
Integendeel! In 1987 ontmoette Sophie Edward voor het eerst, omdat hij toen datete met een vriendin van de gravin. In 1993 ontmoetten ze elkaar weer op een evenement van een goed doel, en toen was het wel raak.

EdwardSophiewedding.jpg

4. Sophie mocht met Edward samenwonen voordat ze waren getrouwd
Toen Edward en Sophie een tijdje een relatie hadden, mocht Sophie van The Queen bij Edward komen wonen op Buckingham Palace om zo te wennen aan het koninklijke leven. Iets wat toen bijvoorbeeld in de media als opmerkelijk werd gezien. Zo woonde Sophie samen met Edward al een aantal werkbezoeken bij. Na zes jaar kwam er een royal wedding: Edward en Sophie trouwden in de St. George's Chapel in Windsor, waar ook het huwelijk van Harry en Meghan werd gesloten.

EdwardSophiegetrouwd.jpg

5. Sophie werkte in de PR voordat ze gravin werd 
Niet alleen hun gedeelde interesse in de militaire historie, ook haar onafhankelijke karakter kan The Queen erg waarderen. Ze ontwikkelde dit in haar jaren als zakenvrouw, want Sophie werkte jaren in de PR-business. Ze werkte bij een radiostation in Londen en had ze haar eigen bureau. Maar haar werk heeft haar ook weleens in verlegenheid bracht. Zo dacht ze in 2001 een deal te sluiten met een Arabische sjeik uit het Midden-Oosten, bij wie ze in een Londens hotel zou hebben opgeschept over alle bekende mensen en politici die ze kende. Ze was al getrouwd met prins Edward, dus vertelde ze vol trots over Elizabeth en de moeder van de koningin. Maar toen bleek de zogenaamde klant een verslaggever van News of the World. Hoe moeilijk Sophie het ook vond, toch gaf ze niet lang hierna haar carrière op om fulltime voor het koningshuis aan de slag te gaan.

Sophiehaar.jpg

6. Sophie doet vaak zelf haar haar
Als het aan Sophie Wessex ligt, kan ze prima af zonder kapster, chauffeur en hofdame. Voor bezoeken doet ze regelmatig haar eigen haar, rijdt ze zichzelf ernaar toe in de auto en bereidt ze alles zelf voor. 

SophieautometLouise.jpg

7. Haar dochter was haar inspiratie om zich in te zetten voor blinde mensen
In 2003 kregen prins Edward en Sophie een dochtertje, Louise. Ze werd te vroeg geboren en prins Edward kwam zelfs eerder terug van een werkbezoek op Mauritius. Al snel bleek dat Louise leed aan strabismus, wat betekende dat ze scheel keek. Ze werd hiervoor geopereerd en Sophie verklaarde later dat het zicht van Louise “weer perfect” was.

8. Sophie brak met een koninklijke traditie
Royal Ascot is hét koninklijke paardenevenement in Engeland waar ook veel royals zich verzamelen om naar paardenrennen te kijken. De dames zijn altijd gekleed in chique jurken met hoofddeksel. Jurken, dus, en geen broeken. Sophie brak met deze traditie door vorig jaar op dit evenement geen jurk te dragen, maar een jumpsuit. Wie goed kijkt, ziet dat door de wijde pijpen van het jumpsuit evengoed op een langere jurk zou kunnen lijken!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Sophiediamondchallenge.jpg

9. Sophie is een kei in wielrennen
Omdat een van de organisaties van prins Philip 60 jaar bestond, deed Sophie mee in 2016 mee aan een wielrenwedstrijd. Ze fietste van het Paleis van Holyroodhouse in Edinburg tot Buckingham Palace in Londen. Omdat ze niet heel veel wielrende in haar dagelijks leven, trainde ze op de militaire academie Sandhurst. Met succes: in 7 dagen fietste ze een tocht van 445 mijl, omgerekend meer dan 700 kilometer!

Foto's: ANP

Lees meer over

Prins Edward

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees ook onze privacyverklaring.

--:--