Ga naar submenu Ga naar zoekveld

9 weetjes over Stéphanie van Luxemburg

10 mei 2020 · Leestijd 3 min

Hoera! Erfgroothertogin Stéphanie van Luxemburg is vanochtend moeder geworden van een zoontje! Maar wie is deze Luxemburgse royal met Belgische roots eigenlijk?

1. Ze komt uit een zeer oud adellijk geslacht in België

Stéphanie wordt geboren in 1984 als jongste dochter van graaf Philippe de Lannoy (1922-2019). De Lannoy is één van de oudste adellijke geslachten van België, dat al teruggaat tot de 13e eeuw. Zo kwam de naam De Lannoy regelmatig voor in de Orde van het Gulden Vlies, en waren zij adviseurs van de hertogen van Bourgondië. Het geslacht van moederzijde, Della Faille gaat ook terug tot de 14e eeuw.

2. Ze komt uit een heel groot gezin

Stéphanie komt uit een groot gezin: ze is het achtste kind van de graaf en gravin, en heeft vier broers en drie zussen boven zich. Zij dragen chique namen als Isabelle, Gaëlle en Amaury.

3. Stéphanie studeerde Russisch en Duits

Dat Stéphanie een talenknobbel heeft, is wel duidelijk. Op haar achttiende woont ze een jaar in Moskou waardoor ze goed Russisch leert spreken. Later studeert ze in Berlijn en Leuven Duits. 

4. Guillaume leerde ze kennen op een bal

Huwelijk_Guillaume_en_Stephanie.jpg

Het kan bijna niet sprookjesachtiger: Stéphanie ontmoet haar prins op een adellijk bal in Belœil, in het Belgische Henegouwen. Ze kennen elkaar al wel langer, maar op het dansfeest slaat de vonk over. Vervolgens maken ze geheime afspraakjes om elkaar te kunnen zien. De twee trouwen uiteindelijk in 2012. 

5. Ze veranderde haar nationaliteit

Stephaniedagvoorhuwelijk2012.jpg

Van Belgische naar Luxemburgse: om met haar droomprins te trouwen, verandert Stéphanie haar nationaliteit. Overigens net als heel veel andere royals: denk bijvoorbeeld aan Meghan, Mary en natuurlijk onze eigen Máxima!

6. Stéphanie woonde een tijd in Londen

In 2018 besluiten Guillaume en Stéphanie om naar Londen te verhuizen om daar samen te gaan studeren. Guillaume kiest voor een opleiding aan het Royal College of Defense Studies (RCDS), waar hij lessen volgt over onder meer internationale politiek. Stéphanie gaat voor een opleiding kunstgeschiedenis aan het prestigieuze Sotheby's Institute of Art.

7. Werkbezoeken doet ze meestal met...

StephanieGuillaume2012.jpg

...Guillaume natuurlijk! De twee zijn echt een ijzersterk team en gaan vaak samen op pad. Ook de buitenlandse reizen doen ze altijd gezellig met zijn tweetjes. 

8. Ze is al jong haar ouders verloren

Kort voordat Stéphanie trouwt, overlijdt haar moeder aan een herseninfarct. Daarom was dit een pittige tijd voor haar. Begin 2019 overlijdt ook haar vader, op 96-jarige leeftijd.

9. Stéphanie wordt straks geen koningin, maar...

ANP-323181240.jpg

...groothertogin! In Luxemburg kennen ze geen koning of koningin, omdat het geen koninkrijk maar een groothertogdom is. Daarom zijn Stéphanie en Guillaume nu nog erfgroothertogin en erfgroothertog. En haar pasgeboren zoontje, wordt die dan erf-erfgroothertog? Hoogstwaarschijnlijk gewoon prins...

Foto's: ANP / Monarchie.lu

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--