Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aartsbisschop Justin Welby: "Philip had een diepgaand geloof”

14 april 2021 · Leestijd 3 min

Prins Philip, de hertog van Edinburgh, was een man met een ‘diepgaand en sterk geloof’. Dat zei Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury in een interview waarin hij reageerde op het overlijden van de prins.

Justin_Welby_prince_philip.jpg

Welby had regelmatig contact met prins Philip over het christelijk geloof. “Hij was een man met een heel diepgaand geloof. Ik heb meerdere keren gepreekt in diensten waar hij bij aanwezig was. Het meest interessante aan voor hem preken was dat je naderhand vragen van hem kreeg waaruit bleek dat hij heel goed had opgelet. Hij vroeg en onderzocht op een manier die niet intimiderend was, maar je echt bij de lurven greep.” 

Philip was wat dit betreft een denker. “Hij dacht heel sterk na over zijn geloof, wat ook een heel diep en sterk geloof was. Hij kon ook heel goed communiceren met andersgelovigen.” 

Discipel

In het karakter van Philip ziet Welby ook christelijke parallellen. “Jezus zei: ‘Wie mijn discipel wil zijn, moet zijn kruis op zich nemen en Mij volgen.’ Prins Philip volgde de koningin letterlijk, altijd een aantal stappen achter haar. Dat was hoe het was. Ook al zal dat niet altijd makkelijk zijn geweest. Ik heb dit niet uit eerste hand, maar denk dit aan de hand uitspraken die hij heeft gedaan. Maar de vrij aanzienlijke last dat je nooit de nummer één bent is een buitengewoon teken van nederigheid, als je zulke grote talenten hebt. Dat combineerde hij met gewoon het goede te doen en in zijn geloof Jezus Christus volgen zoals hij de koningin volgde.” 

Paasfeest

Jutin_Welby_Philip2.jpg

Als de aartsbisschop wordt gevraagd wat hij zou zeggen tegen mensen die verdrietig zijn om de dood van de prins, refereert hij aan het Paasfeest omdat dit net achter ons ligt. “Met Pasen gedenken we de opstanding van Jezus Christus. Jezus is door God opgestaan uit de dood. De dood is niet het einde. Het is enorm indrukwekkend als een leven mooi geleefd is mooi eindigt. En Prins Philip leefde een prachtig leven, dat mooi ten einde is gekomen.” 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--