Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Amalia stopt per 2025 met terugstorten onkostenvergoeding

7 mei 2024 · Leestijd 2 min

Prinses Amalia stopt per 2025 met het terugstorten van haar onkostenvergoeding. In 2021 liet de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een brief aan demissionair premier Mark Rutte weten geen toelage te willen ontvangen wanneer zij 18 jaar zou worden.

“Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen”, schreef de prinses destijds. De toelage is opgebouwd uit een deel inkomen, van 322.000 euro, en een deel onkostenvergoeding, van 1,5 miljoen euro. Met het terugstorten van het deel onkostenvergoeding zal de prinses dus per 2025 stoppen, zo heeft demissionair premier Rutte bekendgemaakt aan de Tweede Kamer.

Voorzienbare kosten

De Prinses van Oranje heeft het geld nodig voor "voorzienbare kosten die samenhangen met een zelfstandige en onafhankelijke invulling van haar functie" en voor "een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf". In haar bericht aan Mark Rutte schrijft prinses Amalia ook over het inkomensdeel: "Het inkomen blijf ik uiteraard terugstorten tot het einde van mijn studie". De brief van prinses Amalia aan demissionair Rutte werd gedeeld door het Het Koninklijk Huis en lees je hieronder.

Lees verder onder de afbeelding.

Brief Amalia

Bedreigingen

In oktober 2022 kwam het nieuws naar buiten dat Amalia te maken had met hevige bedreigingen. Hierdoor kon ze niet meer wonen in haar kamer in Amsterdam en moest ze noodgedwongen weer terug naar Paleis Huis ten Bosch. De koning kon in een persgesprek in 2022 "niet omschrijven" wat de bedreigingen aan het adres van zijn dochter met hem doen als vader en vindt de situatie "echt heel zwaar". "Het heeft hele grote consequenties voor haar. Ik vind haar heel dapper", vulde de koningin destijds aan. Vanwege die bedreigingen woonde ze langere tijd in Madrid, zo werd recentelijk bekendgemaakt.

Bron: ANP, Het Koninklijk Huis

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--