Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Willem-Alexander bedankt koning Felipe voor opvangen prinses Amalia in Madrid

17 april 2024 · Leestijd 3 min

Begin deze week kwam het nieuws naar buiten dat prinses Amalia langere tijd in Madrid woonde vanwege hevige bedreigingen aan haar adres. Dit bleef echter onbevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst. Tot vanavond. Koning Willem-Alexander bedankt zijn Spaanse collega namelijk hoogstpersoonlijk in zijn toespraak tijdens het staatsbanket voor het opvangen van prinses Amalia in Spanje.

"Bewijs van vriendschap"

Dat de twee koningsparen warme banden met elkaar hebben, blijkt wel uit de toespraak van koning Willem-Alexander tijdens het staatsbanket. Hij noemt de hulp van koning Felipe rondom de bedreigingen aan het adres van zijn oudste dochter "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

"Een bezoek aan Spanje voelt altijd als een warme omhelzing. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze oudste dochter", zei Willem-Alexander in zijn speech. "Vorig jaar moest ze door omstandigheden in Madrid wonen. Van daaruit kon ze haar studie aan de Universiteit van Amsterdam voortzetten. Dit werd mogelijk gemaakt door de welwillende inzet van veel van uw landgenoten en uzelf. (...) Ik wil jullie en alle anderen die hebben geholpen om dit te regelen heel hartelijk bedanken."

Lees verder onder de foto.

amalia_staatsbanket
Prinses Amalia dineert mee tijdens het staatsbanket.

Geen onverwachts nieuws

Voor royaltykenners komt dit nieuws niet als een verrassing. In de wandelgangen werd al veel gesproken over de mogelijkheid dat Amalia in Madrid zou verblijven. De studie die de prinses aan de Universiteit van Amsterdam volgt, is namelijk ook te volgen in de Spaanse stad. Ook doken er weleens beelden op op het internet van koningin Máxima en prinses Amalia samen in Madrid. Gedacht werd dat de twee op stedentrip waren, maar achteraf gezien kan koningin Máxima ook op bezoek zijn geweest bij haar dochter.

Lees verder onder de foto.

Prinses-Amalia-fotomoment-start-studie-3
Prinses Amalia op de eerste dag van haar studie in Amsterdam, 2022.

Ondanks dat er wel over is gespeculeerd werd het nooit bevestigd. Tot nu dus. Media melden overigens dat prinses Amalia op dit moment weer terug in het land is en in Amsterdam woont. De bronnen die De Telegraaf hanteert, benadrukken daarnaast aan de krant dat het onderkomen van Amalia in Madrid door de Oranjes zelf is betaald.

Lees verder onder de foto.

staatsbezoek_spanje
Het gezelschap poseert voor een foto in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Bedreigingen

De reden voor de verhuizing naar Madrid is verre van rooskleurig. In oktober 2022 kwam het nieuws naar buiten dat Amalia te maken had met hevige bedreigingen. Hierdoor kon ze niet meer wonen in haar kamer in Amsterdam en moest ze noodgedwongen weer terug naar Paleis Huis ten Bosch. De koning kon in een persgesprek in 2022 "niet omschrijven" wat de bedreigingen aan het adres van zijn dochter met hem doen als vader en vindt de situatie "echt heel zwaar". "Het heeft hele grote consequenties voor haar. Ik vind haar heel dapper", vulde de koningin destijds aan.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--