Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Amalia tijdens persgesprek:''dankbaarheid uitspreken over alle steun''

10 februari 2023 · Leestijd 4 min

Het bezoek aan het Caribisch gebied van het koninkrijk zit er op, gisteren werd het afgesloten met een gesprek met de pers. In het persgesprek vertelde Amalia naar aanleiding van de bedreigingen aan haar: "Ik wil echt enorm mijn dankbaarheid uitspreken over alle steun van zowel vrienden en familie, maar ook vanuit alle delen van Nederland en dus ook het Caribisch gebied".

De troonopvolgster voegde hier aan toe dat ze "het normale leven van een student" mist en het even binnen gaan van een ''winkeltje''. Konin Willem-Alexander zei dat hij zich tijdens het bezoek aan de Eilanden geen zorgen maakte over de beveiliging van Amalia. "Zelf ben ik geen expert op het gebied van beveiliging. Dus als ik me er zorgen om ga maken, maak ik me zorgen over iets waar ik geen expertise in heb. Dus dat laat ik aan degenen over die zeggen: je kan daar veilig rondlopen", zei de koning. "Op dat moment denk ik daar helemaal niet over na."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Amalia ''jaloers'' op ouders

Prinses Amalia heeft met enige jaloezie naar haar ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima gekeken tijdens hun gezamenlijke Cariben-reis. "Ik heb ontzettend genoten van alle programma's, maar u moet ook van mij begrijpen dat het zo'n druk programma was en dat het voor mij allemaal eerste indrukken waren", zei Amalia in een reactie op een vraag dat niet altijd te zien was of ze het wel naar haar zin had. "Ik heb jaloers naar mijn ouders gekeken die hier rondliepen en meteen iedereen begroetten en meteen wisten wat er aan de hand was. Voor mij was het eigenlijk zo veel", aldus de prinses. "Ik moest het zelf ook nog op een rijtje zetten. "

ANP-462454719

Voor Amalia af en toe 'beetje raar' dat aandacht meer op haar is

De prinses vond het vooral "een beetje raar" dat haar naam vaak werd geroepen. Toch vindt Amalia het een "enorm privilege" dat ze de eilanden op deze manier kon leren kennen. Ze is naar eigen zeggen heel warm welkom geheten en dat heeft haar enorm geraakt.

Koning Willem-Alexander blikte tijdens de reis ook veel terug op zijn eerste bezoek aan het Caribisch deel in 1987. Hij herkende veel dingen van zijn eigen kennismaking. "De eerste keer is toch iets bijzonders", zei de koning, die het fijn vond de reis met z'n drieën te kunnen maken.

Gesprekken over slavernijverleden maakten diepe indruk op Amalia

De verhalen die prinses Amalia tijdens haar kennismakingsreis te horen kreeg van nazaten van tot slaaf gemaakte mensen hebben diepe indruk op haar gemaakt. "Wat ik zo bijzonder vond aan de gesprekken was dat het zo persoonlijk was", herinnert Amalia zich. "Het komt niet vaak voor dat iemand de kans krijgt om met de directe nazaten om de tafel te zitten en de verhalen van hun grootouders te kunnen horen. Dat heeft mij ontzettend diep persoonlijk geraakt."

Doorgeslikt liefdessleuteltje koning verdwenen door 'magic'

Koning Willem-Alexander wil niet verklappen wat er met het sleuteltje van zijn en koningin Máxima's liefdeshart is gebeurd. De koning leek de sleutel op Curaçao door te slikken, nadat hij en zijn vrouw samen een slotje hadden opgehangen om hun 21-jarig huwelijk te bezegelen."Die had in het water gegooid moeten worden, maar dat mag vanwege milieuwetgeving niet", zei de koning donderdag tijdens een gesprek met de pers. "Dan slik je 'm maar door. Wat er daarna mee gebeurd is, is... magic." Prinses Amalia gooide het op een "staatsgeheim".

ANP-461994193

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--