Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Als het aan Charles had gelegen, heette prins Harry heel anders

10 juli 2024 · Leestijd 2 min

Als prins Charles in 1984 de enige was geweest die de beslissing nam, zou zijn tweede zoon prins Harry een compleet andere naam hebben gekregen. Maar wijlen prinses Diana heeft daar een stokje voor gestoken. Benieuwd naar welke naam Charles oorspronkelijk in gedachten had? Lees dan verder.

Het is 15 september 1984 als prinses Diana (1961-1997) bevalt van haar tweede zoon. De kleine spruit krijgt de namen: Henry Charles Albert David. En ja, je leest het goed. De hertog van Sussex heet officieel dus geen Harry, maar Henry.

Liever prins Albert

Het vinden van deze naam gaat niet zonder slag of stoot. Prins Charles wil zijn zoon namelijk veel liever vernoemen naar de man van koningin Victoria (1819-1901), prins Albert. Harry stipt in zijn boek Spare aan dat Charles groot fan is van prins Albert (1819-1861) en dat hij daardoor zijn zoon graag naar hem wil vernoemen.

Lees verder onder de foto.

prins-alberport
Een portret van prins Albert, gemaakt door William Edward Kilburn c.a. 1848.

Met deze naamkeuze is prinses Diana het niet eens, zo valt te lezen in Spare. “Mama wimpelde het af.” Al is de naam Albert niet helemaal weggebleven. Het is uiteindelijk de derde naam van Harry geworden.

Ook discussie over naam William

Uit het boek Battle of Brothers van auteur Robert Lacey blijkt dat Charles en Diana het ook niet eens waren over de naam van hun eerstgeborene. In eerste instantie wil Charles zijn zoon de naam Arthur geven, maar Diana heeft een andere voorkeur. Zij vindt de naam William passender. Uiteindelijk noemen zij hun zoon William Arthur Philip Louis.

2002-william-harry-charles
Prins Charles met zijn zoons prins William en prins Harry in 2002.

Foto's: ANP / Royal Collection Trust © His Majesty King Charles III 2024

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--