Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Armin van Buuren: "Ik gaf Máxima drie zoenen tegen het protocol in"

28 april 2021 · Leestijd 5 min

Armin van Buuren wordt vaak aangesproken op zijn koninklijke connecties. Dat vertelde de wereldberoemde dj en muziekmaker dinsdag op het middenplein van de Koninklijke Stallen in Den Haag. Een concert waar zo'n 2,5 miljoen kijkers online op zouden inschakelen. In afwachting van een bezoek van het koninklijk gezin aan de repetitie van The Streamers pauzeerden de deelnemende artiesten even en maakten een praatje met speciaal hiervoor uitgenodigde media.

Armin_vanBuuren_2013.jpg

"Iedereen denkt dat ik ze vaak heb ontmoet, maar dat is helemaal niet zo." De ontmoetingen zijn zelfs op de vingers van één hand te tellen. "Eerst was ik te gast bij de uitblinkerslunch." Dat was in 2007, herinnerde hij zich. Willem-Alexander en Máxima organiseren deze etentjes voor Nederlanders die op een of andere manier in de prijzen zijn gevallen - van 's werelds beste dj tot nationaal kampioen sjoelen - een aantal maal per jaar.

Armin van Buuren kreeg ook zo'n uitnodiging en ontmoette het (toen nog) prinselijk paar weer in 2009 in New York, waar Máxima in haar inmiddels iconische 'postzak'-pak van Jan Taminiau en Willem-Alexander de dj opzochten achter de draaitafel. Dat herhaalden ze op de dag van de inhuldiging in 2013 nog een keer, maar dan met de drie dochters. "Weet je dat ik de enige man ben die Máxima drie zoenen heeft gegeven. Dat was tegen het protocol, maar dat wist ik toen niet", vertelt Van Buuren glimlachend over dat treffen aan het Amsterdamse IJ.

Het gastoptreden bij het concert van The Streamers "lijkt wel een droom", zei Van Buuren. Het afgelopen jaar heeft hij veel nieuwe muziek gemaakt die een plaatsje moet krijgen bij zijn optredens zodra concertzalen weer opengaan. "Ik moest vorig jaar mei een vijf avonden uitverkocht Ziggo Dome uitstellen, en daarna opnieuw. Ik moet de voorstelling dus aanpassen, maar dat is niet erg. Ik heb dit jaar ook veel tijd gehad voor mijn gezin. Geen reizen en geen jetlag. Dat was ook wel eens goed."

"Uniek dat de koning dit mogelijk maakt"

"Dat onze koning dit optreden, dit feestje voor heel Nederland mogelijk maakt, is uniek." Rapper Typhoon is opgetogen wanneer hij praat over het concert van The Streamers dat Willem-Alexander in de achtertuin van zijn werkpaleis aan het Haagse Noordeinde mogelijk heeft gemaakt. "Er kijken wel meer dan 400.000 mensen mee!", weet Typhoon. Het zouden er uiteindelijk meer dan 2 miljoen worden.

Hij krijgt de kans de koning persoonlijk te bedanken wanneer het koninklijk gezin aan het einde van de middag even komt kijken bij de laatste repetitie. De artiest en het jarige staatshoofd kennen elkaar. Typhoon zorgde in 2016 voor een onvergetelijk swingend slot van de Koningsdag die Willem-Alexander met zijn familie meevierde in Zwolle. "Dat zal voor altijd in mijn herinnering blijven. Dat de hele familie meedanste", weet de rapper die ook de gastvrijheid roemt op en rond het Koninklijk Staldepartement, waar het concert wordt gehouden.

Het avontuur van The Streamers "voelt als een minivakantie, zo leuk." Volgens Typhoon is het door de mix van zoveel verschillende artiesten en muziekstijlen net "een bonte avond". Het is ook welkom na een jaar van niet kunnen optreden. "Het voelt als een bevrijding", zegt collega Duncan Laurence. Hij vindt het bijzonder om weer op een podium te kunnen staan, en uitgerekend op "deze gewijde grond. Dat gebeurt nooit meer.'"

De Eurovisie-winnaar heeft het koningspaar ook al eerder ontmoet, bij een zogenoemde uitblinkerslunch in het paleis. "Het is fijn hier weer terug te zijn", aldus Duncan, die in een groepje met onder anderen Guus Meeuwis en Thomas Acda ook even bijkletst met Willem-Alexander. "Fijn om even aan niks anders te denken dan aan muziek maken."

Best bekeken streaming-event ooit

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het aantal kijkers naar het Oranjeconcert van gelegenheidsformatie The Streamers passeerde dinsdagavond rond 22.00 uur de 2,5 miljoen kijkers. Volgens de organisatie is het daarmee het meest bekeken streaming-event ooit in Nederland.

De kijkers logden dinsdag niet alleen in vanuit Nederland, maar ook vanuit tientallen andere landen. Bij aanvang van het concert, tegen 20.30 uur, keken er 2 miljoen mensen. Maar geïnteresseerden konden ook tijdens het optreden van de bekende zangers nog kaartjes aanvragen.

Het eerste lied was een cover van Our house van Crosby, Stills & Nash door onder anderen Acda & De Munnik, Typhoon en Roel van Velzen. Dit lied werd gezongen in de kleine balzaal in Paleis Noordeinde. Het eerste lied dat live op de binnenplaats werd gezongen was Alles is liefde, de titelsong van de gelijknamige hitkomedie uit 2007.

Daarna volgde een bonte medley van allerhande covers, originele Nederlandse songs en klassiekers. Naarmate de avond vorderde, klaagden wel steeds meer mensen online dat de connectie met de stream begon te haperen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--