Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prinses Beatrix weer even op Paleis Soestdijk voor onthulling bijzonder monument

4 april 2024 · Leestijd 2 min

Prinses Beatrix onthult vandaag een bijzonder monument op Paleis Soestdijk. Het monument, gemaakt door beeldhouwer Arthur Spronken, komt uit 1996 en bestaat uit een groepsportret van toenmalig koningin Beatrix, prins Claus en hun drie zonen.

In het park van Paleis Soestdijk staat sinds vanochtend een bijzonder monument. De bronzen beeldengroep 'Het Koninklijk Gezin' is een groepsportret van het gezin van prinses Beatrix en staat nu in het park bij het voormalige woonpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard. Beatrix, die haar jeugd op Paleis Soestdijk heeft doorgebracht, onthult het monument vandaag voor de tweede keer. De eerste keer was in 1996.

Lees verder onder de foto's.

beatrix-monument2
Prinses Beatrix knipt het oranje lint door.
prinses-beatrix3
Prinses Beatrix staat bij het monument 'Het Koninklijk Gezin'.

Ook leuk om te zien: de mooiste foto's van prinses Beatrix op de trappen van Paleis Soestdijk.

Bronzen familieportret

Het monument van Arthur Spronken is door museum Beelden aan Zee langdurig in bruikleen gegeven aan Paleis Soestdijk. Het paleis staat sinds het overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard in 2004 leeg. Een jaar later, in 2005, wordt het paleis weer te beschikking gesteld aan de eigenaar, de Nederlandse Staat. Sinds 2017 is het paleis eigendom van MeyerBergman Erfgoed Groep, mede-eigenaar Maya Meijer-Bergmans is daarom vandaag bij de onthulling aanwezig.

Lees verder onder de foto.

beatrix-monument1
Prinses Beatrix onthult samen met Maya Meijer Bergmans (r) en directeur van Beelden aan Zee, Brigitta Bloksma (l) het bronzen monument.

'Het Koninklijk Gezin' is niet het eerste beeld op Paleis Soestdijk, in 2009 onthult prinses Beatrix al een groot beeld van koningin Juliana en prins Bernhard. Het beeld is van de hand van beeldhouwer Kees Verkade.

beatrix_soestdijk_beeld.jpg
Beatrix in een roze mantelpakje bij het beeld van haar ouders op Paleis Soestdijk.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--