Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Juliana en haar geliefde Paleis Soestdijk

2 december 2023 · Leestijd 3 min

Nog tot en met 7 januari is op Paleis Soestdijk de tentoonstelling "De vrouwen van Soestdijk" te zien. Zoals de naam al doet vermoeden, focust de tentoonstelling op belangrijke koninklijke dames die in het paleis gewoond hebben. En wie aan Paleis Soestdijk denkt, denkt waarschijnlijk gelijk aan koningin Juliana. Kijk mee naar de mooiste foto's van Juliana op Soestdijk.

Juliana woonde hier vanaf haar huwelijk met prins Bernhard tot haar dood in 2004. Drie van haar dochters werden in dit paleis geboren en het was ook de plek waar ze haar laatste adem uitblies.

Zomerpaleis

Voordat Juliana officieel op Paleis Soestdijk ging wonen, was het kasteel een zomerpaleis. Logisch eigenlijk, omdat het precies tussen Soest en Baarn op het platteland ligt. In de tentoonstelling die nu loopt, kun je door het eeuwenoude paleis lopen. Daar leer je meer over de vrouwen die er tijdens de warme zomermaanden verbleven, zoals Anna Paulowna, Mary Stuart en koningin-regentes Emma.

Lees verder onder de foto.

Juliana-Soestdijk
Koningin-regentes Emma liet elektriciteit in de vazen plaatsen, waardoor deze nu licht geven.

Kinderen

Prinses Juliana en prins Bernhard nemen in 1937 hun intrek in Paleis Soestdijk. Hiermee is het paleis al lang geen zomerverblijf meer, maar wordt het het centrum van de Nederlandse monarchie. Prinses Beatrix is de eerste van haar drie zussen die hier geboren wordt. Ook zussen Irene en Christina zien het levenslicht op Paleis Soestdijk. Margriet is de enige van de zussen die niet in het paleis ter wereld komt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt zij in de Canadese hoofdstad Ottowa geboren.

Lees verder onder de foto.

Juliana-Soestdijk
Prinses Juliana en prins Bernhard met hun pas geboren dochtertje Beatrix.

Tweede Wereldoorlog

In 1939 wordt de Nederlandse mobilisatie afgekondigd. Twee dagen later maken prinses Juliana en koningin Wilhelmina een rijtoer door Baarn en Soest, waar veel belangstelling voor is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuist de koninklijke familie tijdelijk naar Canada.

Lees verder onder de foto.

Juliana-Soestdijk

Koningin

Als Juliana in 1948 koningin van Nederland wordt, wordt er vanaf dat jaar jaarlijks een defilé (een optocht) gehouden. De hele koninklijke familie staat dan op het bordes van Paleis Soestdijk.

Lees verder onder de foto's.

Juliana-Soestdijk
Koninginnedag 1952.
Juliana-Soestdijk
Koninginnedag 1963 op Paleis Soestdijk.
Juliana-Soestdijk
Koninginnedag 1967.
Juliana-Soestdijk
Koninginnedag 1980: de laatste keer dat Juliana koningin is.

Verlovingen

Paleis Soestdijk is voor Juliana een plek met veel herinneringen. Ze maakte hier onder meer de verlovingen van dochters Beatrix en Margriet bekend.

Lees verder onder de foto's.

Juliana-Soestdijk
1965: Bekendmaking van de verloving van Beatrix en Claus op Paleis Soestdijk.
Juliana-Soestdijk
1965: Bekendmaking van de verloving van Margriet en Pieter Van Vollenhoven.

Staatsbezoeken

Ook tijdens staatsbezoeken is Paleis Soestdijk een geliefde bestemming.

Lees verder onder de foto.

Juliana-Soestdijk
De president van Bangladesh op staatsbezoek in Nederland in 1979.

Huwelijksjubileum

Vanaf Paleis Soestdijk bedankten prinses Juliana en prins Bernhard het Nederlandse volk in 1997 voor hun zestigjarig huwelijksfeest.

Lees verder onder de foto.

Juliana-Soestdijk

Tentoonstelling

Sinds het overlijden van prins Bernhard in 2004 wordt Paleis Soestdijk niet meer bewoond door royals. Het paleis bleef in handen van de Nederlandse staat, maar werd in 2017 verkocht. Momenteel is Paleis Soestdijk een museum, waar veel persoonlijke foto's van de koningin te zien zijn. Er zijn plannen om het paleis vanaf volgend jaar te restaureren.

Juliana-Soestdijk

Foto's: ANP

Leuke foto's: prinses Beatrix is even terug op Paleis Soestdijk

Lees ook over:

Leuke foto's: prinses Beatrix is even terug op Paleis Soestdijk
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--