België kan terugkijken op geslaagde nationale feestdag
België was dinsdag na Nederland, Noorwegen, Zweden en Luxemburg het vijfde land waar de koninklijke familie vanwege de coronaregels een andere, nieuwe invulling moest geven aan de nationale feestdag. Het traditionele vuurwerk en het dansen op het Vossenplein zullen net als de kinderactiviteiten zijn gemist, maar koning Filip kan zeker terugkijken op een geslaagde dag die in de alternatieve vorm een veel nationaler karakter kreeg dan gebruikelijk.
Het paleis doet er goed aan om in de komende maanden de ervaringen van deze bijzondere editie van de 21e juli nog eens tegen het licht te houden en te kijken welke elementen behouden moeten blijven en of de nationale feestdag geen vernieuwing behoeft. Het wegvallen van het traditionele en de feestdag dominerende militair defilé zorgde er bijvoorbeeld voor dat het geheel een veel vriendelijker en feestelijker karakter kreeg, ook al reed er nog een aantal 'gepensioneerde' militaire voertuigen over het Brusselse Paleizenplein als markering van het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden.
Via de lucht werd dit keer het hele land bij de plechtigheid betrokken omdat de formaties van drie F16-gevechtsvliegtuigen vanuit Brussel uitzwermden over gans België. Dat deed anders nooit zo mee op de nationale feestdag, mede omdat Vlaanderen en Wallonië zo hun eigen feestdagen hebben. De Vlaamse minister-president Jan Jambon boycotte de samenkomst zelfs. Voor hem is België in feite een ander land.
Helden
Er werd op verschillende wijzen aandacht besteed aan de échte helden van de laatste maanden: de eerstelijnwerkers in de strijd tegen het coronavirus. Die bevolkten, met inachtneming van de afstandsregels, de eretribunes voor het paleis. Dat gaf een geheel ander beeld dan de gebruikelijke hoge autoriteiten, diplomaten en militairen. Daarmee was het niet langer een bobo-feestje, maar een samenkomst van alle geledingen uit de samenleving, met muzikale optredens in plaats van rollende tanks. Ook daarbij werd het hele land betrokken, en alle generaties: Adamo (76), de Italiaans-Belgische hartendief uit de jaren zestig, trad op, maar even goed de supercoole Congolees-Belgische rapper Baloji (41).
Koning Filip, voor wie het de zevende verjaardag van zijn troonsbestijging was, hield een korte toespraak waarin hij het in België niet vanzelfsprekende 'samen leven' benadrukte. In dat kader was het fijn dat de koninklijke familie ook weer eens voor cohesie zorgde, inclusief de aanwezigheid van de met een rugkwetsuur kampende prins Laurent. Die had zich 's ochtends al van zijn beste kant getoond door in Antwerpen een Te Deum bij te wonen terwijl het koninklijk gezin, conform de coronaregels keurig met mondkapjes op, hetzelfde deed in de kathedraal van Brussel.
Daarna ging de koning met zijn vrouw en kinderen nog langs bij twee woonzorgcentra in Alken en Morlanwelz.
Bron: ANP