Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Belgisch koningspaar brengt historisch bezoek aan Congo

8 juni 2022 · Leestijd 2 min

Koning Filip en koningin Mathilde zijn dinsdag aangekomen in de Democratische Republiek Congo. Het officiële bezoek van het Belgisch koningspaar aan het Afrikaanse land wordt door premier Alexander De Croo, die met hen meegereisd is, "historisch" genoemd.

De Belgische royals werden onder anderen door de Congolese president Félix Tshisekedi en zijn vrouw verwelkomd op het vliegveld van de hoofdstad Kinshasa. Op de landingsbaan was een rode loper uitgerold waarop de koning en zijn gezelschap werden ontvangen. "Het is een historisch moment", zei premier De Croo bij aankomst over het Belgische bezoek aan de Democratische Republiek Congo.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De reis staat in het teken van de zestigste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, die in 2020 gevierd werd. Vanwege corona kon het bezoek toen echter niet doorgaan. Koning Filip bood twee jaar geleden al wel zijn excuses aan voor de wandaden van koning Leopold II. Die zaaide eind negentiende eeuw dood en verderf in de destijds Belgische kolonie Congo, die hij als zijn privébezit zag. Volgens historici was hij verantwoordelijk voor de dood van miljoenen Congolezen.

Maandag zei een woordvoerder van de Democratische Republiek Congo al dat het land samen met België zou beginnen aan "een nieuwe samenwerking". "We vergeten het verleden niet, maar we kijken wel naar de toekomst." Ook de Belgische premier zei dinsdag dat hij graag de kans benut om de banden met het Afrikaanse land aan te halen.

Lees verder onder de tweet.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koning Filip en premier Alexander De Croo hebben op de eerste dag van hun bezoek een masker uit de koloniale periode teruggegeven aan Congo. Het kunstwerk werd zeventig jaar geleden gekocht door het AfricaMuseum in de plaats Tervuren, nabij Brussel, en gaat nu weer terug naar het nationaal museum in de Congolese hoofdstad Kinshasa.

De Belgische koning heeft woensdag geen excuses gemaakt voor het brute Belgische koloniaal bewind. Wel betuigde hij opnieuw zijn "diepste spijt" en erkende hij dat het Belgische bestuur was gebaseerd op "uitbuiting en overheersing" en op "discriminatie en racisme".

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--