Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Is graaf Claus-Casimir naar deze personen vernoemd?

15 februari 2024 · Leestijd 2 min

Graaf Claus-Casimir is de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien. De 19-jarige studeert momenteel net als zijn nichtje prinses Ariane in Italië en wordt regelmatig gesignaleerd op de Instagram-pagina van zijn zus gravin Eloise. Maar waar komt de naam van het neefje van koning Willem-Alexander eigenlijk vandaan?

De volledige naam van graaf Claus-Casimir is: Claus-Casimir Bernhard Marius Max van Oranje-Nassau van Amsberg.

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Vernoemd naar prins Claus

Het is waarschijnlijk geen verrassing voor je dat het eerste deel van de naam van de graaf komt van zijn opa prins Claus. De man van prinses Beatrix is overigens niet de eerste van zijn familie met deze naam. De vader van prins Claus heette namelijk Claus Felix von Amsberg.

Lees verder onder de foto.

Prins_Claus_met_hondje_4_.jpg
Prins Claus poseert met een hondje.

Drie Friese stadhouders

Waar de naam Casimir dan vandaan komt, vraag je? Die komt van maar liefst drie Friese stadhouders uit de Nederlandse geschiedenis. De eerste is Ernst Casimir (1573-1632) die stadhouder is geweest van Friesland en Groningen. Hij had de titel Graaf van Nassau-Dietz. Zijn zoon is ook naar hem vernoemd en kreeg de naam: Hendrik Casimir I (1612-1640). Hij nam ook de rol als stadhouder van Friesland en Groningen van zijn vader over.

Lees verder onder de foto.

Ernst_Casimir_van_Nassau-Dietz_(Wybrand_de_Geest,_1635)
Ernst Casimir van Nassau Dietz, geschilderd door Wybrand de Geest in 1635.

De laatste Casimir uit dit rijtje is Hendrik Casimir II (1657-1696) die de titels Vorst van Nassau-Dietz en Stadhouder van Friesland en Groningen had. Uit zijn geslacht is uiteindelijk koning Willem I voortgekomen en daarmee de lijn van onze huidige koning en koningin.

Namen uit de familie

De andere namen van Claus-Casimir komen vanuit de familie van zowel prins Constantijn als prinses Laurentien. De naam Bernhard komt uiteraard van prins Bernhard (1911-2004), de overgrootvader van Claus-Casimir en de opa van prins Constantijn.

Lees verder onder de foto.

Bernhard_testament.jpg
Prins Bernhard.

De naam Marius verwijst naar de opa van prinses Laurentien: Marius Jacobus Brinkhorst (1902-1943). De broer van Laurentien heet overigens ook Marius. De laatste naam van Claus-Casimir is Max. Deze zou komen van de peetoom van prins Constantijn: Max Kohnstamm (1914-2010).

Ook leuk om te lezen: dit betekenen de namen van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--