Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit betekenen de namen van Amalia, Alexia en Ariane

4 januari 2024 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun drie dochters allemaal een naam gegeven met de voorletter A. Maar waar komen de namen van de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane precies vandaan en wat betekenen ze? We gaan voor je op onderzoek uit.

Prinses Amalia

De officiële doopnaam van Amalia is: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Wat betekenen deze namen van de prinses?

Lees verder onder de foto. 

prinses-amalia-5
Prinses Amalia tijdens de winterfotoshoot eind 2023.

De naam Amalia is geen onbekende aan het Nederlandse hof. Zo is de Prinses van Oranje vernoemd naar Amalia van Solms (1602-1675), de vrouw van prins Frederik Hendrik van Oranje. Op 4 april 1625 trouwde Amalia van Solms met Frederik Hendrik met wie zij negen kinderen kreeg. Haar bekendste zoon was stadhouder Willem II van Oranje die later trouwde met Maria Henriëtte Stuart. 

Lees verder onder de foto. 

Amalia van Solms door (het atelier van) Michiel van Mierevelt, c. 1630.
Amalia van Solms door (het atelier van) Michiel van Mierevelt, c. 1630.

Catharina, het eerste deel van de naam van prinses Amalia komt uit het Grieks en betekent 'rein' of 'zuiver'. Dat de prinses ook de naam Beatrix kreeg is natuurlijk een hele lieve ode aan haar grootmoeder prinses Beatrix. Carmen is een van de namen van Máxima's moeder, met wie zij een hechte band heeft. De laatste naam van prinses Amalia is Victoria, dat uit het Latijn komt en ook wel 'overwinnaar' betekent. 

Prinses Alexia

De volledige naam van prinses Alexia luidt als volgt: Alexia Juliana Marcela Laurentien. Waar is de prinses allemaal naar vernoemd en welke betekenis schuilt er achter haar naam?

Lees verder onder de foto. 

prinses-alexia-2

Haar roepnaam is misschien wel een kleine ode aan haar vader Willem-Alexander. Alexia lijkt namelijk veel op Alexander. De naam van de prinses is de vrouwelijke vorm van Alexius, een naam die komt uit het Grieks en 'helper' of 'verdediger' betekent. Hoe toepasselijk als je kijkt naar de rol die de prinses heeft als tweede dochter. 

De tweede naam van Alexia komt van haar overgrootmoeder koningin Juliana. De naam Marcela komt van de familie van koningin Máxima. Een tante van Máxima zou zo heten, de naam zelf is een Latijnse meisjesnaam en betekent 'God van de oorlog'. Haar laatste naam heeft Alexia te danken aan haar tante prinses Laurentien. 

Lees verder onder de foto. 

Prinses-Alexia-Prinses-Laurentien-onderonsje
Prinses Alexia en prinses Laurentien hebben een onderonsje op Prinsjesdag 2023.

Prinses Ariane

Prinses Ariane heet voluit Ariane Wilhelmina Máxima Ines. Haar roepnaam, die je overigens uitspreekt als 'Ariaan' betekent de 'eerbiedwaardige' of de 'schroomvallige' en stamt uit het Grieks.

Lees verder onder de foto. 

prinses-ariane

Haar tweede naam heeft de prinses te danken aan haar betovergrootmoeder koningin Wilhelmina. Haar derde naam is erg bijzonder, want ze is vernoemd naar haar moeder koningin Máxima. En ook haar laatste naam komt uit de hoek van haar moeder. Het jongste zusje van koningin Máxima heette namelijk Inés (1984-2018). Zij was ook een van de peetouders van de prinses en droeg haar bij haar doopdienst naar binnen. 

ines-zorreguita
2007: Inés Zorreguieta draagt prinses Ariane binnen bij haar doop.

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--