Brits koningshuis aanwezig bij herdenking oorlogslachtoffers
Tegen de verwachting in heeft een groot deel van de Britse koninklijke familie de ceremonie rondom Remembrance Sunday, de dag waarop de slachtoffers uit de twee wereldoorlogen en de gewapende conflicten daarna worden herdacht, bijgewoond. Vanwege het ontbreken van publiek was het volgens Britse media stiller dan ooit.
Terwijl onder anderen prins Charles, prins William, prins Edward en prinses Anne kransen bij het oorlogsmonument in Whitehall in Londen, de zogenoemde Cenotaph, legden keken koningin Elizabeth, Catherine (hertogin van Cambridge) en Camilla (hertogin van Cornwall) vanaf de balkons van het naastgelegen ministerie van Buitenlandse Zaken toe. Ook Sophie, de gravin van Wessex, mocht plaatsnemen op een van de balkons.
De ceremonie zag er vanwege de coronacrisis heel anders uit dan voorgaande jaren. Zo hielden de enkele aanwezigen ruime afstand van elkaar. Normaal gesproken doen aan de plechtigheid en het aansluitende defilé tienduizend veteranen deel. Ook zijn er tienduizenden mensen op de been om toe te kijken.
Lees verder onder de foto's.
Alleen
Vanwege de verplichte afstand stond koningin Elizabeth dit jaar alleen op een balkon. Vorig jaar werd ze nog geflankeerd door Catherine en Camilla maar zij stonden nu samen op een andere, ver verwijderd van elkaar.
Grote afwezigen waren prins Andrew en prins Harry, die beiden vorig jaar nog een grote rol tijdens de herdenking hadden. De in opspraak geraakte Andrew moest na de vorige Remembrance Sunday noodgedwongen afstand doen van zijn activiteiten voor het koningshuis en zijn erebenoemingen in tal van legeronderdelen werden op non-actief gesteld.
Harry is samen met zijn vrouw Meghan, die vorig jaar nog op het balkon stond, geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Bij zijn zelfgekozen afscheid eerder dit jaar moest ook hij zijn erefuncties inleveren.
Lees verder onder de foto's.
'Paleis wees verzoek Harry voor rol bij herdenking af'
Volgens The Sunday Times had Prins Harry bij Buckingham Palace wel het verzoek ingediend om een rol te krijgen tijdens Remembrance Sunday. Hij kreeg echter geen toestemming om een krans te leggen.
De hertog van Sussex deed in maart een stap terug binnen het Britse koningshuis en dat betekende dat hij ook allerlei militaire erefuncties moest inleveren. Harry, die meer dan tien jaar in militaire dienst zat, had desondanks toch een krans willen leggen. Hovelingen wezen het verzoek af omdat hij de monarchie niet langer vertegenwoordigt. Koningin Elizabeth zou niet op de hoogte zijn gebracht van de wens van haar kleinzoon.
Naar verluidt is Harry diep teleurgesteld door de beslissing, het duidelijkste teken tot nu toe dat de banden met het hof zijn verbroken.
Bron: ANP