Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Britse royals verzamelen zich in Westminster Abbey op Commonwealth Day

11 maart 2024 · Leestijd 2 min

De Britse royals verzamelen zich maandag in de Londense Westminster Abbey. De reden van dit samenzijn is Commonwealth Day. Deze traditionele dag is vandaag toch een beetje anders dan eerdere jaren, want koning Charles en Catherine, de prinses van Wales zijn er niet bij. Lees meer in dit artikel.

Maandagmiddag wordt in Westminster Abbey, gelegen in het centrum van Londen, een traditionele kerkdienst gehouden. Commonwealth Day, de dag van de Gemenebest, wordt elk jaar gehouden op de tweede maandag van maart. Commonwealth Day staat in het teken van het Gemenebest, dat bestaat uit meer dan vijftig lidstaten waarvan koning Charles er van vijftien staatshoofd is.  

Lees verder onder de foto.

camilla_2024
Koningin Camilla arriveert bij Westminster Abbey.

Britse royals op Commonwealth Day

Namens de Britse koninklijke familie zijn koningin Camilla en prins William aanwezig. Ook prinses Anne en prins Edward en Sophie, de hertog en hertogin van Edinburgh, zijn van de partij. De grote afwezigen waren natuurlijk koning Charles en de prinses van Wales, die vanwege gezondheidsredenen verstek moeten laten gaan. Catherine, de prinses van Wales deelde gisteren wel een foto met haar kinderen, die voor veel ophef zorgde.

Lees verder onder de foto's.

camilla_2024
Koningin Camilla arriveert zonder koning Charles.
william_2024
Prins William arriveert zonder Catherine.
anne_2024
Prinses Anne.
edward_sophie
Edward en Sophie, de hertog en hertogin van Edinburgh zijn er ook bij.

Videoboodschap van koning Charles

Zoals gezegd is koning Charles vanwege zijn gezondheid niet fysiek aanwezig. De 75-jarige Britse koning liet wel een videoboodschap opnemen. Charles spreekt onder andere over de diversiteit binnen het Gemenebest. "Waar we ook wonen, we zijn verenigd in de uitdagingen die voor ons liggen", aldus Charles. "Of het nu gaat om klimaatverandering, het verlies van natuur of de sociale en economische veranderingen door nieuwe technologieën. Onze diversiteit betekent dat deze uitdagingen ons allemaal op verschillende manieren beïnvloeden en dat we de impact verschillend ervaren."

Lees verder onder de video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Verder laat koning Charles weten "diep geraakt" te zijn door de vele steunbetuigingen van de afgelopen weken. "In ruil daarvoor kan ik alleen maar doorgaan met jullie dienen, zo goed als ik kan, door het hele Gemenebest."

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--