Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bruidsjurk Kate ontworpen door Sarah Burton

29 april 2011 · Leestijd 2 min

Kate Middleton draagt een bruidsjapon die ontworpen is door Sarah Burton, creatief directeur van het huis van de vorig jaar overleden Alexander McQueen. Om 12 uur werd het best bewaarde geheim van de trouwdag van prins William en de aanstaande prinses Catherine onthuld, toen de bruid bij Westminster Abbey uit de Rolls Royce stapte die haar en haar vader naar de kerk had gebracht.

De bruidstooi bestaat uit een jurk van ivoorkleurig en wit satijn met een sleep van 2.70 meter. Daaroverheen draagt de bruid een kanten overjurk, handgemaakt door de Royal School of Needlework. Op het kant zijn bloemen zoals rozen en narcissen aangebracht van kant en handgeweven ivoorkleurige zijde. De onderrok van de bruidsjapon bestaat uit zijden tule met kant. Sarah Burton en haar team hebben vrijdagmorgen nog de laatste hand gelegd aan de trouwjurk.

Kate Middleton heeft voor het huis van Alexander McQueen gekozen wegens "de schoonheid van zijn vakmanschap en zijn respect voor traditioneel handwerk en de technische kant van het maken van kleding", aldus een verklaring van het paleis. De bruid wilde met haar jurk een combinatie van traditie en vernieuwing uitdrukken en heeft nauw met Burton samengewerkt voor het ontwerp. Sarah Burton was de ontwerpster die het meest door de Britse pers werd genoemd als uitverkoren voor het maken van de trouwjapon.

De bruid heeft een bruidsboeket van lelietjes-van-dalen en draagt het zogenoemde Halo-tiara van juwelier Cartier, die koningin Elizabeth aan haar heeft uitgeleend. De tiara stamt uit 1936. Elizabeth kreeg het sieraad cadeau op haar achttiende verjaardag.

De Britse koningin heeft prins William kort na de aankondiging van zijn verloving met Kate Middleton een goudstaafje cadeau gedaan uit haar eigen mijnen in Wales. Van dat goud is de trouwring gesmeed door hofjuwelier Wartski. Van haar ouders heeft Kate de diamanten oorbellen die zij draagt cadeau gekregen.

De jurkjes van de bruidsmeisjes zijn handgemaakt door het huis Nicki Macfarlane uit hetzelfde materiaal dat voor de trouwjapon is gebruikt. In de rand van de jurkjes is de naam van het bruidsmeisje en de datum van het huwelijk geborduurd. De kleine meisjes dragen een krans in het haar van lelietjes-van-dalen, die is geïnspireerd op het haarstuk dat Kates moeder droeg bij haar bruiloft in 1981. De bruidsjonkers dragen een uniform uit de Regency-tijd rond 1820 met daarop het insigne van de Irish Guard, waarvan prins William erekolonel is. William draagt zelf het galauniform van de Irish Guard.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--