Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10x dingen over koning Carl Gustaf die je misschien nog niet weet

15 september 2023 · Leestijd 4 min

De Zweedse koning Carl Gustaf heeft een regeringsjubileum te vieren. Hij zit 15 september precies vijftig jaar op de troon en is daarmee de langst regerende monarch ooit in Zweden. Reden voor ons om een lijstje te maken met dingen die je misschien nog niet weet over de Zweedse koning.

1) Hij is het vijfde kind

Carl Gustaf is dan wel koning van Zweden, maar hij was niet het eerste kind in zijn gezin. Na vier meiden werd in 1946 dan toch eindelijk een jongetje (en dus een troonopvolger) geboren! Zijn oudere zussen zijn: Margaretha (1934), Birgitta (1937), Désirée (1938) en Christina (1943). 

2) Zijn vader is op jonge leeftijd overleden

Toen Carl Gustaf acht maanden oud was overleed zijn vader na een jacht-tripje in Nederland, georganiseerd door prins Bernhard. Tijdens zijn overstap op Kopenhagen gaat het mis en stort zijn vliegtuig neer. Zijn moeder bleef achter met vijf kinderen. 

3) Hij heeft dyslexie

De Zweedse koning heeft dyslexie en in zijn eerste toespraak als koning werden alle moeilijke woorden weggehaald. Ook zijn kinderen kroonprinses Victoria en prins Carl Philip hebben dyslexie.

Carl Gustaf toespraak koning
15 september 1973: Carl Gustaf wordt koning van Zweden na het overlijden van zij opa Gustaf VI Adolf.

4) Hij was lange tijd vrijgezel

Carl Gustaf was nog niet officieel samen met koningin Silvia toen hij de troon besteeg en stond dus in zijn eentje op het bordes tijdens de balkonscène.

5) Hij ontmoette Silvia op de Olympische Spelen

Carl Gustaf ontmoette zijn toekomstige vrouw Silvia tijdens de Olympische Spelen van München in 1972, waar zij als hostess werkte. Doordat Carl Gustaf al koning was, werd Silvia door hun huwelijk direct koningin van Zweden. 

Carl Gustaf en Silvia

6) Er is een boek over Carl Gustaf geschreven

In 2010 verscheen er een boek vol roddels over Carl Gustaf. Het boek met de titel 'Den Motvillige Monarken' gaat over het verleden van de Zweedse koning. Zo zou hij een nogal losbandig leven leiden en stripclubs bezoeken. Als je de titel vertaalt naar het Nederlands krijg je 'Aarzelende Monarch'. 

7) Hij had een minnares 

Ook zou de koning een aantal minnaressen hebben gehad in zijn jongere jaren. Een daarvan heeft in ieder geval van zich laten horen. De zangeres van de Zweedse popgroep Army of Lovers, Camilla Henemark, vertelde dat ze eind jaren negentig een relatie met de koning had. Carl Gustaf heeft zijn affaires nooit in het openbaar toegegeven. 

8) Hij houdt van snelle wagens

Carl Gustaf heeft een groot hart voor snelle én dure auto's en raakte er in 2020 zelfs door in opspraak. Toen kocht hij ter ere van zijn 74e verjaardag een auto met een behoorlijk prijskaartje (151.000 euro) en werd daarop aangesproken door een tv-presentator. Ook andere media veroordeelden de koop van de koning.

9) Hij heeft het met zijn zoon Carl Philip

Carl Philip, de enige zoon van Carl Gustaf was het eerste halfjaar van zijn leven kroonprins. Maar toen er in 1980 een wetswijziging plaatsvonden, mochten ook vrouwen staatshoofd worden. Het gevolg? Victoria werd kroonprinses van Zweden. Carl Gustaf zegt in de documentaire Sveriges Sijsta Kungar van de Zweedse publieke omroep SVT dat hij dat nog altijd lastig vindt. De koning had liever gezien dat de wet pas vanaf de volgende generatie in zou gaan en heeft het gevoel dat zijn zoon van alles is ontnomen. 

10) Hij is een groot sportliefhebber

Carl Gustaf is een ontzettende liefhebber van sport en bezoekt dan ook vaak sportevenementen waarbij Zweden vertegenwoordigd is. En daar juicht hij vanaf de tribune fanatiek mee met de wedstrijd. 

Carl Gustaf Sport
Carl Gustaf Sport.
Carl Gustaf Sport 2
Carl Gustaf Sport 2.
Carl Gustaf en Silvia sport
Carl Gustaf en Silvia sport.
Carl Gustaf sport 3
Carl Gustaf sport 3.

Foto's: ANP

Familiereünie in Zweden: deze royals gaan naar het jubileum-banket van Carl Gustaf

Lees ook over:

Familiereünie in Zweden: deze royals gaan naar het jubileum-banket van Carl Gustaf
Leuk! Het Zweedse hof deelt nieuwe familiefoto's

Lees ook over:

Leuk! Het Zweedse hof deelt nieuwe familiefoto's
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--