Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Charles voortaan door het leven als koning Charles III

9 september 2022 · Leestijd 3 min

Door het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth is Charles (73) donderdagmiddag automatisch koning geworden. Hij zal voortaan door het leven gaan als koning Charles III. Buckingham Palace heeft een periode van rouw aangekondigd tot zeven dagen na de uitvaart van koningin Elizabeth. De datum van de uitvaart wordt later bekendgemaakt.

In een verklaring laat Charles weten dat het overlijden van zijn moeder "een moment van het grootste verdriet" is. "We rouwen diep om het overlijden van een geliefde vorst en een zeer geliefde moeder. Ik weet dat haar verlies diep gevoeld zal worden in het hele land, het rijk en de Gemenebest, en door talloze mensen over de hele wereld", schrijft de koning. "Tijdens deze periode van rouw en verandering worden mijn familie en ik gesteund en getroost door het respect en de genegenheid waarmee de koningin zo werd geliefd."

Eerste toespraak

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla hebben vrijdag Balmoral Castle in Schotland verlaten. De twee werden door Britse media gefotografeerd terwijl ze in de auto zaten richting de luchthaven van Aberdeen. Charles en Camilla vliegen terug naar Londen. De koning heeft daar een audiëntie met de nieuwe Britse premier Liz Truss en het kabinet. Naar verwachting volgt in de avond zijn eerste toespraak als koning.

De nieuwe monarch van het Verenigd Koninkrijk is de derde vorst met de naam Charles. Bijna vierhonderd jaar geleden regeerde koning Charles I van 1625 tot 1649. Zijn opvolger Charles II regeerde 1649 tot 1651.

Nieuwe troonopvolger

Prins William is door het overlijden van zijn oma koningin Elizabeth de nieuwe Britse troonopvolger. Hij krijgt nog niet automatisch de titel prins van Wales, maar heeft wel enkele andere titels gekregen. William is naast hertog van Cambridge nu ook hertog van Cornwall, graaf van Chester en hertog van Rothesay. Zijn vrouw Catherine draagt daarvan nu de vrouwelijke titels. Het Instagram-kanaal van de twee is al aangepast naar Duke and Duchess of Cornwall and Cambridge. Prins William krijgt daar later mogelijk nog de titel prins van Wales bij. Deze is traditioneel een cadeau van de koning of koningin.

Met het overlijden van Elizabeth zullen er in de komende weken verschillende dingen veranderen in het dagelijks leven van de Britten. Een daarvan is een kleine tekstuele aanpassing in het volkslied, dat voortaan God Save The King zal heten. Andere aanpassingen die de komende tijd gemaakt zullen moeten worden zijn volgens de Britse krant The Guardian onder meer officiële vlaggen, waar nu het logo van Elizabeth op staat. Ook postzegels, bankbiljetten en munten waarop nu nog het hoofd van Elizabeth te zien is zullen worden veranderd.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--