Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Déze connectie hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima met New York

9 juni 2024 · Leestijd 3 min

Van van maandag 10 tot en met donderdag 13 juni 2024 brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een werkbezoek aan onder andere New York City. Een stad waar ons koningspaar de weg wel weet te vinden. Dit is hun connectie met The Big Apple.

Marathonrenner

Op 1 november 1992 komt de dan 25-jarige prins Willem-Alexander met gebalde vuisten over de eindstreep van de Marathon van New York. De Prins van Oranje finisht in een tijd van 4.32,21.

Lees verder onder de foto's.

wa-marathon-new-york-warmup
Een dag voor de marathon in 1992 warmt prins Willem-Alexander zijn benen op met een rondje door New York City.
wa-marathon-new-york-1992
Op 1 november 1992 doet prins Willem-Alexander mee aan de Marathon van New York.

Carrièrevrouw

Voor haar ontmoeting met prins Willem-Alexander, werkt en woont Máxima Zorreguieta in New York. Van juli 1996 tot maart 1998 is Máxima de Vice-President Latijns-Amerikaanse Institutionele Verkoop bij HSBC James Capel Inc. in New York. Daarna gaat ze aan de slag bij Dresdner Kleinwort Benson, waar ze tot augustus 1999 Vice-President is bij de afdeling Opkomende Markten. Vervolgens werkt ze tot mei 2000 als Vice-President Institutionele Verkoop bij de Deutsche Bank in New York.

Lees verder onder de foto's.

appartemnt-maxima-newyork
Het gebouw aan de 20ste straat west in de wijk Chelsea waar Máxima Zorreguieta een appartement heeft.
maxima-1999
Máxima in 1999 in New York bij haar kantoor in Midtown Manhattan.

Prille liefde in New York

Na hun eerste ontmoeting tijdens La Feria de Abril in het Spaanse Sevilla, ontmoeten Willem-Alexander en Máxima elkaar opnieuw tijdens een bruiloft in... New York! De prille liefde tussen de twee bloeit op en de twee beginnen daar met een lange afstandsrelatie. Máxima werkt immers in de Amerikaanse stad en in New York kan de prins nog redelijk anoniem over straat. Toch is Máxima stiekem vaker in Nederland dan in eerste instantie wordt gedacht.

Lees verder onder de foto.

Maxima new York jong
Máxima in New York eind jaren negentig.

“Máxima kwam heel vaak naar Nederland, ik ben maar heel weinig naar New York geweest,” zegt Willem-Alexander daarover in een interview. “Terwijl iedereen altijd dacht dat ik daar de hele tijd zat. Het is elke keer gelukt om haar ongezien hiernaartoe te krijgen.”

Samen terug naar New York

Een huwelijk en drie dochters later, keren Willem-Alexander en Máxima regelmatig terug naar New York. Deels voor hun werkzaamheden voor de Verenigde Naties, maar ook voor officiële bezoeken zoals in 2009. Daar zijn ze bij de viering van 400 jaar New York. Maar ook privé reist het paar regelmatig naar de stad.

Lees verder onder de foto's.

NEW YORK-WILLEM-ALEXANDER-MAXIMA
New York - Op Governers Island wordt het New Island Festival gehouden. Armin van Buuren is de gast dj die ook Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima laat swingen.
newyork-2009-fietsen
2009: prins Willem-Alexander en prinses Máxima fietsen door Battery Park naar de ligplaats van "de Groene Vecht" om te gaan kijken naar de vlootschouw op de Hudson.
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima openden de dansavond door als eerst de dansvloer te betreden op de Hr Ms Tromp in New York (2009).
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima openen de dansavond door als eerst de dansvloer te betreden op de Hr Ms Tromp in New York (2009).

Komende week zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima weer even terug in hun geliefde New York. Misschien dat ze daar hun nichtje gravin Eloise opzoeken, die daar momenteel stage loopt.

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--