Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Van Koninginnedag naar Koningsdag: zo maakten de Oranjes hun debuut

26 april 2024 · Leestijd 4 min

Nog één nachtje slapen en dan is het alweer tijd voor Koningsdag 2024! Deze feestelijke dag waarop we de verjaardag van de koning of koningin vieren, bestaat al tientallen jaren. Door de jaren heen is dit wel veel veranderd. Wij blikken terug op de allereerste Koninginnedag of Koningsdag van de Oranjes.

#1 Prinses Beatrix

Prinses Beatrix wordt geboren op 31 januari 1938. Haar eerste Koninginnedag is op 31 augustus 1939, op de verjaardag van koningin Wilhelmina. De prinses is dan anderhalf jaar oud. Koninginnedag is in deze tijd anders dan het grote volksfeest dat we tegenwoordig kennen. De koningin zoekt niet het volk op, maar neemt samen met haar familie op het bordes van Paleis Soestdijk een defilé af.

'Het Nieuws van den dag'

In een artikel van De Courant/Nieuws van de Dag op 31 augustus wordt deze heugelijke dag in detail beschreven. "De verjaardag van de Koningin, in den lande in stilte gevierd, was te Baarn en te Soestdijk aanleiding tot een eindeloze ovatie voor Hare Majesteit. Het verkeer op den grooten Rijksweg moest worden stilgelegd, toen de Koningin op het bordes van het paleis verscheen, naast Haar de kleine prinses Beatrix, Haar een bouquet heeft overhandigd. Aan de andere zijde prinses Juliana en prins Bernhard. Het publiek drong op, verbrak de afzettingen en stroomde voor het hek van het paleis, geestdriftig het Wilhelminus zingend, zwaaiend en roepend, de auto's op den Rijksweg volkomen insluitend."

Ontroerend

De donkere wolken van eind jaren dertig hingen boven het land. "En het had veel ontroerends, al dit volk hier samengestroomd te zien en te weten, wat daar buiten in de wereld gebeurt. Al dit volk samengestroomd uit liefde voor het Oranjehuis."

Lees verder onder de foto.

Koninginnedag 1939
Koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Bernhard met prinses Beatrix in zijn armen op Koninginnedag in 1939.

"Een wit figuurtje"

In de krant is een foto te zien met de juichende menigte. Onder de foto staat deze beschrijving: "Op het bordes van Paleis Soestdijk staat H.M. de Koningin. Aan haar voeten een wit figuurtje. Het is prinses Beatrix. De prinses en de prins zien glimlachend toe. En achter het hek juicht een dichtopeengepakte menige en legt in haar jubel de verzekering van de diepe toegenegenheid, die het dezen dag diep en ernstig voelt."

Lees verder onder de foto.

Koninginnedag 1939
De koninklijke familie wandelt door Den Haag nadat zij de verjaardag van koningin Wilhelmina op paleis Soestdijk hebben gevierd.

#2 Koning Willem-Alexander

Op 30 april 1968 viert de dan éénjarige prins Willem-Alexander zijn eerste Koninginnedag. Op deze foto zien we Prinses Beatrix en prins Claus met hun zoon in de armen in deuropening staan van Paleis Soestdijk. Koningin Juliana neemt samen met haar familie op het bordes van het paleis een defilé af. Een groot aantal Nederlanders loopt in een lange rij langs het bordes en geeft de koninklijke familie bloemen en geschenken.

Lees verder onder de foto's.

Willem-Alexander 1968
Op 30 april 1968 viert de kleine prins Willem-Alexander zijn eerste Koninginnedag.
Willem-Alexander 1968
Prinses Beatrix kijkt samen met prins Willem-Alexander uit het raam van Paleis Soestdijk. Het weer buiten was iets te koud voor de kleine prins.
Willem-Alexander 1968
Hier zien we de kleine Willem-Alexander heerlijk slapen in de amen van een verpleegster.
Willem-Alexander 1969
Een lieve foto van de prins met een feestelijke ballon tijdens Koninginnedag, een jaar later.

In het geboortejaar van Willem-Alexander in 1967, worden koningin Juliana en prins Bernhard door de toeschouwers gefeliciteerd met de geboorte van hun kleinkind.

Lees verder onder de foto.

Koninginnedag 1967
Het Nederlandse volk feliciteert de kersverse opa en oma.

#3 Prins Friso

De jongere broer van de toenmalige prins Willem-Alexander, prins Friso (1968-2013), viert zijn eerste Koninginnedag in 1969. De prins is dan zeven maanden oud.

Lees verder onder de foto's.

prins Friso 1969
Prinses Beatrix en prins Claus houden de kleine prins Friso liefkozend vast tijdens zijn eerste Koninginnedag.
Friso 1969
Hier zien we de kleine Willem-Alexander bij zijn broertje Friso staan. Ook staan koningin Juliana en prinses Christina op het bordes van Paleis Soestdijk.

#4 Prins Constantijn

De jongste broer van prins Willem-Alexander en prins Friso, prins Constantijn, wordt geboren op 11 oktober 1969. Een aantal maanden later mag de kleine prins voor het eerst Koninginnedag meevieren in 1970.

Lees verder onder de foto.

Koninginnedag 1970
De koninklijke familie staat op het bordes van Paleis Soestdijk in 1970.

#5 Koningin Máxima

Op 30 april 2002 maakt de van oorsprong Argentijnse prinses Máxima haar eerste oerhollandse Koninginnedag mee. Het kersverse stel is dan net een paar maanden getrouwd. In 2002 heeft de toenmalige koningin Beatrix al veel veranderd aan de nationale feestdag. In tegenstelling tot haar moeder, koningin Juliana, besluit ze niet de mensen naar haar toe te laten komen, maar juist zelf naar de mensen toe te gaan. Dit jaar wordt de dag gevierd in Hoogeveen en Meppel.

Lees verder onder de foto's.

koninginnedag 2002
Prins Willem-Alexander en prinses Máxima lachen in een onderonsje met jongeren tijdens een van de feestactivitieten in Hoogeveen.
Koninginnedag 2002
Koninginnedag 2002
Koningin Beatrix en prinses Máxima met een feestelijk bosje bloemen.

#5 Verrassing op de eerste Koningsdag

Vanaf 2014 vieren we natuurlijk Koningsdag in plaats van Koninginnedag. Op deze feestelijke dag staat Nederland een leuke verassing te wachten. De prinsessen laten namelijk onverwachts hun gezicht zien. Eerdere berichten meldden dat de prinsessen niet aanwezig zouden zijn. Op 26 april (27 april was op een zondag) verschijnen prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane voor het eerst op Koningsdag, in matchende looks.

Lees verder onder de foto.

Koningsdag 2014
De drie prinsessen zijn er tegen de verwachtingen tijdens de eerste Koningsdag in 2014.
Koningsdag 2014

Tegenwoordig dragen de prinsessen geen matchende outfits tijdens Koningsdag, en laten ze elk jaar hun eigen stijl zien. Of prinses Ariane er dit jaar bij is weten we niet. De prinses gaat namelijk naar school in Italië.

Foto's: ANP

Geschreven door

Lydia Reitsma

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--