De kroning van koning Charles: dit is wat we nu weten
Zaterdag wordt koning Charles gekroond in de Westminster Abbey in Londen. Deze speciale dag kent bijzondere rituelen. Over hoe dit precies eruit gaat zien, wordt steeds meer bekend. Zo kiest de Britse vorst ervoor om een aantal traditionele rituelen aan te passen. Van gastenlijst tot kroon: wij zetten de belangrijkste veranderingen en activiteiten op een rijtje!
Repetities in Westminster Abbey
In Westminster Abbey hield de Britse koninklijke familie woensdag repetities voor de kroning. Naast koning Charles en koningin-gemalin Camilla waren prins William en prinses Catherine met hun kinderen George, Charlotte en Louis aanwezig in de kerk, net als prinses Anne en premier Rishi Sunak. Ook premier Rishi Sunak woonde de repetities bij. Op social media staan foto's van royals die arriveren bij Westminster Abbey.
Zaterdag moet alles vlekkeloos verlopen dankzij de oefeningen. Tijdens de kroning zal prins George (9), de oudste kleinzoon van Charles, optreden als Page of Honour. Hij doet dit samen met drie anderen voor zijn opa. Voor Camilla vervullen haar kleinkinderen en haar achterneef die rol. De acht zullen meelopen door het middenpad van de kerk en daarbij de koningsmantel dragen.
Woensdag werd in alle vroegte in de straten van Londen geoefend met de koetsen die gebruikt worden tijdens de kroning. Bij de oefening waren veel militairen, onder meer te paard of met een muziekinstrument, op de been.
Grote veiligheidsoperatie
Londen maakt zich op voor de kroning. De publieke belangstelling zal groot zijn. In de straten van Londen zullen 29.000 politieagenten voor de veiligheid zorgen. Bij veiligheidsoperatie 'Golden Orb' (rijksappel) zullen ook undercoveragenten actief zijn, net als speurhonden en sluipschutters op de daken. Boven het centrum van de stad is een vliegverbod van kracht.
2200 gasten op Nederlandse stoelen
Bij de kroningsdienst worden zaterdag zo'n 2200 gasten verwacht. Buckingham Palace laat weten dat hier leden van de Britse koninklijke familie bij zijn, maar ook vertegenwoordigers uit 203 landen, waaronder ongeveer 100 staatshoofden. Onder de gasten zijn ook mensen die zich hebben ingezet voor de maatschappij en liefdadigheid.
De dienst vindt plaats in Westminster Abbey, waar sinds 2016 stoelen van het Nederlandse merk Casala staan. Er is destijds twee jaar gewerkt aan de stoelen, die zijn voorzien van nummers (zodat gasten makkelijk hun plek kunnen vinden) en pootjes met dempende rubbers.
Buitenlandse royals
Namens Nederland zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima zaterdag aanwezig zijn bij de kroning. Vrijdagavond gaan prinses Amalia en haar grootmoeder prinses Beatrix naar de receptie op Buckingham Palace.
Kijk hier voor een overzicht van buitenlandse royals die de kroning zullen bijwonen.
Historische kledingstukken
In Westminster Abbey zal koning Charles diverse kledingstukken dragen die bij eerdere kroningsplechtigheden zijn gebruikt. Zoals de Supertunica, een soort gouden cape die al in 1911 werd gebruikt voor de kroning van George V en later door zijn zoon en koningin Elizabeth.
Sommige kledingstukken dateren uit de 19e eeuw, zoals de keizerlijke mantel, die is gemaakt voor de kroning van George V in 1821. In de gouden stof zijn onder meer rozen, kronen en adelaars geweven.
Uitnodiging
In april bracht de koninklijke familie naar buiten hoe de uitnodigingen voor de kroning er uit zien. Meer dan tweeduizend mensen hebben deze kaart ontvangen. De uitnodiging is ontworpen door Andrew Jamieson, die lid is van hetzelfde kunstenaarsgilde als waar koning Charles erelid van is.
Op de kaart is onder andere de 'Green Man' te zien, een traditioneel figuur uit de Britse cultuur. Het symboliseert wedergeboorte en een nieuw koningschap. Op de gehele kaart zijn bloemen en planten te zien die thuishoren in het Verenigd koninkrijk.
Prins Harry
De jongste zoon van koning Charles, prins Harry zal aanwezig zijn bij de kroning. Zijn vrouw Meghan en hun twee kinderen zullen achterblijven in de Verenigde Staten. Hun zoontje Archie viert namelijk op 6 mei zijn vierde verjaardag.
Harry zal volgens Britse media niet deelnemen aan de overige festiviteiten rondom de kroning.
De route
Koning Charles en koningin-gemalin Camilla stappen in de ochtend bij Buckingham Palace in de Diamond Jubilee State Coach, de koets die werd gemaakt vanwege het 60-jarig troonjubileum van koningin Elizabeth in 2012.
De tocht gaat onder andere via The Mall en Parliament Square naar Westminster Abbey, waar de ceremonie om 11.00 uur lokale tijd begint. Zie hieronder meer over de route!
De koets
Traditiegetrouw rijdt de vorst op de dag van de kroning van Buckingham palace naar Westminster Abbey in de Gold State Coach. De koets is gebruikt bij elke kroning sinds die van George IV.
Koning Charles heeft besloten om deze traditie niet over te nemen en met een ander voertuig naar Westminster Abbey te rijden. Dit zou vooral te maken hebben met de vering van het voertuig. Wijlen koningin Elizabeth zei dat de Gold State Coach, hoewel mooi, geen comfortabel voertuig was om in te rijden. "Totaal niet geschikt om in te rijden", zei ze tegen Alastair Bruce in een documentaire over haar kroning in 1953.
De terugweg van Westminster Abbey naar het paleis wordt hoogstwaarschijnlijk wel uitgevoerd met de Gold State Coach.
Dit is de Gold State Coach. Het lijkt of koningin Elizabeth er in zit op de dag van haar kroning in 1953, maar eromheen staan mensen met smartphones. Deze foto is namelijk genomen tijdens de Platinum Jubilee, 2022. Toen reed de Gold State Coach door Londen en werden er bewegende beelden van wijlen koningin Elizabeth op de zijkant van de koets geprojecteerd.
12 muziekstukken
Voor de kroning in mei worden twaalf muziekstukken gecomponeerd. Koning Charles heeft onder anderen componist Andrew Lloyd Webber, bekend van musicals als The Phantom of the Opera en Cats, gevraagd een stuk te componeren.
Lloyd Webber schrijft een nummer dat is gebaseerd op de tekst van een psalm uit de Bijbel. De componist laat aan de BBC weten dat het lied een "blije gebeurtenis" moet weerspiegelen.
Tijdens de ceremonie in Westminster Abbey in Londen zal ook Griekse muziek te horen zijn ter ere van Charles' vader prins Philip, die in Griekenland is geboren. Verder zal er een gospelkoor optreden en klinken andere speciaal voor de koning gecomponeerde muziekstukken.
Concert
Take That, Katy Perry en Lionel Richie treden op 7 mei op rondom de kroning van koning Charles. Dat meldt de BBC. Ook de Italiaanse operazanger Andrea Bocelli geeft acte de présence, net als de Britse zangeres Freya Ridings en muzikant Alexis Ffrench. Meer artiesten die optreden worden naar verwachting binnenkort bekendgemaakt.
Ook The Coronation Choir staat op het podium: zangers uit onder meer vluchtelingen-, lhbti-, en gebarentolkkoren.
Via een loting konden enkele duizenden Britten twee gratis kaartjes voor het concert bemachtigen.
Lunch
Mensen uit het gehele Verenigd Koninkrijk worden opgeroepen op 7 mei een zogenoemde Coronation Big Lunch te organiseren. Het initiatief moet eenzaamheid tegengaan en vriendschappen doen opbloeien.
Een dag later worden mensen opgeroepen zich in te zetten voor hun medemens tijdens The Big Help Out. Verscheidene liefdadigheidsinstellingen organiseren activiteiten waarbij Britten kunnen helpen en iets kunnen doen voor de gemeenschap.
Religieuze aspecten en tradities
Eerder werd al bekendgemaakt dat Charles op 6 mei wordt gekroond in Westminster Abbey in Londen. De dienst bevat verscheidene religieuze aspecten en tradities.
Koning Charles en koningin-gemalin komen in een stoet, de zogenoemde The King’s Procession, aan vanaf Buckingham Palace. Na afloop van de dienst gaat het koningspaar daar ook naartoe terug, samen met de rest van de koninklijke familie.
Aan het einde van de dag groet de koninklijke familie het publiek vanaf het balkon van Buckingham Palace.
ANP/Blauw Bloed