Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De onbekende titels van de koning: Heer van Naaldwijk

31 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Willem-Alexander is niet alleen 'Koning der Nederlanden', hij is ook ‘Heer van Naaldwijk’: één van zijn 44 titels. Hoe komt hij aan deze naam? Historicus Simone Lamain vertelt erover in onze serie 'De onbekende titels van de koning'.

Deze titel is in de Tachtigjarige Oorlog bij de Oranjes terechtgekomen. Eerst bij prins Maurits, maar die gaf hem al snel door aan zijn jongere broer Frederik Hendrik. Hij kreeg daarmee het recht om te vissen in de lokale wateren en het windrecht van een aantal molens. Dat betekende dat hij belasting mocht heffen op het graan dat in die molens werd gemalen.

Frederik Hendrik voelde zich erg betrokken bij Naaldwijk. Hij doneerde een waterput en liet het Heilige Geest Hof bouwen: een plek waar arme mensen konden wonen. Als ze ziek werden, konden ze worden verpleegd in de ziekenzaal die ook bij het complex hoorde. Ook gaf hij opdracht voor de bouw van Paleis Honselersdijk. De bouw duurde maar liefst twintig jaar. Toen Frederik Hendrik stierf was het nog niet helemaal klaar. Er staat een standbeeld van Frederik Hendrik bij voormalig Paleis Honselersdijk, dat tegenwoordig een opvang voor verstandelijk gehandicapten is.

Juliana

ANP-371944977.jpg

In 1961 krijgt Naaldwijk bezoek van de ‘Vrouwe van Naaldwijk’, koningin Juliana. Ze maakt een tocht door het Westland en stelt in Naaldwijk het ‘Koningin Juliana Carillon’ in werking.

Beatrix

Beatrix_2005.png

Koningin Beatrix komt in 2005 naar Naaldwijk en daarvoor pakt het Westland uit! De glastuinbouw wordt hier op de koninklijke kaart gezet.

Willem-Alexander

In 2013 bezoekt Willem-Alexander, ‘Heer van Naaldwijk’, het ‘Westland Event’. Het thema ‘voeding en gezondheid’ blijkt de koning erg aan te spreken.

Máxima

In 2017 gaat koningin Máxima, ‘Vrouwe van Naaldwijk’, naar Monster dat net als Naaldwijk in de gemeente Westland ligt. Ze brengt een werkbezoek aan Koppert Cress. Ook de koningin wil hier alles over gezonde voeding weten.

Koppert Cress

Simone Lamain gaat ook langs bij Koppert Cress. Daar spreekt ze met directeur Rob Baan over onder meer de koninklijke ontmoetingen en de Nederlandse glasbouwproducten.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--