Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De tip voor een dagje uit! Beatrix in beeld

23 oktober 2021 · Leestijd 3 min

In het Stedelijk Museum Vianen kan je prinses Beatrix van alle kanten bekijken. Op de tentoonstelling zijn zo’n 70 portretten van de oud-vorstin te bewonderen. En daar zitten ook heel wat pareltjes tussen!

Jeroen_Henneman_beeld_beatrix.png

Zo staat daar een bronzen beeld van Jeroen Henneman. In zijn werk zijn de twee kanten van Beatrix te zien: haar zakelijke en de zachte kant. Van het 3D-kunstwerk is ook een zeefdruk gemaakt.

Lees nog meer na de foto.

Op de tentoonstelling zijn niet alleen staatsieportretten te zien, maar ook talloze vrije werken van kunstenaars. “Bij staatsieportretten ga je naar de koningin toe en maak je foto’s en mag je tekeningen maken. Bij vrij werk dan gebruik je foto’s die de media heeft gemaakt of die je zelf misschien heb gemaakt”, vertelt conservator Werner van den Belt.

Welk dorp is dit?

Een van die vrije werken is van Jam Lemmens, koningin Beatrix met paraplu genaamd. Links aan de horizon is een kerk met bomen en enkele huizen te zien. Daarnaast “zien we ook een heel klein vlaggetje alsof het koninginnedag is”, merkt de conservator op. Welke plaats we hier zien, is onbekend. Weet jij welk dorp we zien? Herken jij misschien het huis? Laat het ons dan weten via blauwbloed@eo.nl.

Lees nog meer na de foto.

Koninklijke hoeden

Naast alle anderen beelden zijn ook de iconische hoeden van Beatrix te zien. Onder andere staan daar twee ontwerpen van Suzanne Moulijn. De paarse hoed droeg ze bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima en de blauwe creatie bij het huwelijk van Friso en Mabel.

Lees nog meer na de foto.

Voorstudies

Uiteraard zijn er ook staatsieportretten te zien. “Unieke portretten, want Beatrix wilde nooit statige portretten maar dynamiek! Het moesten echt kunstwerken worden die passen in het repertoire van de kunstenaar”, vertelt Werner. Zo hangt daar het werk van Herman Gordijn. Bijzonder om te zien zijn de voorstudies van Herman die nog nooit vertoond zijn.

Lees nog meer na de foto.

Gaat dat zien! De tentoonstelling is nog, heel toepasselijk, tot en met 31 januari 2022, de verjaardag van de prinses, te zien. En ben je nog niet uitgekeken op prinses Beatrix? Of zoek je nog een mooi cadeau voor de komende feestdagen? Blauw Bloed heeft in samenwerking met het ANP een fotoboek uitgebracht!

Beeld: Koninklijke Verzamelingen

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--