Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Denen laten 80e verjaardag Margrethe niet ongemerkt voorbij gaan

31 maart 2020 · Leestijd 2 min

Komende maand wordt de Deense koningin Margrethe 80 jaar. Normaal wordt de verjaardag van de vorstin groots en met pracht en praal gevierd. Maar in deze tijden van het coronavirus is alles anders. Alle openbare festiviteiten werden al een paar weken terug door het koninklijk huis op 17 maart afgeblazen.

De Denen willen de verjaardag van hun vorstin echter niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ze zijn een initiatief gestart om Margrethe vanaf thuis toe te zingen op 16 april. Bijna 167.000 Denen hebben zich inmiddels aangemeld bij de Facebookgroep 'Danmark synger for dronningen' (Denemarken zingt voor de koningin). Ze beloven hun beste vocale beentje voor te zetten. Amper een dag na de oprichting van de groep hadden zich al 80.000 mensen aangemeld.

In de oproep staat: "De Koningin wordt 80 jaar oud! Wilt u voor haar zingen? Donderdag 16 april 2020 om 12 uur 's middags zingen we - op balkons, uit het raam, in tuinen, op werkplekken, waar dan ook. Omdat door het coronavirus het officiële feest is afgelast moeten we zelf iets van de dag maken! Hijs de vlag, deel de dag met familie, kinderen en kleinkinderen, maar wel op de veilige corona-afstand."

Pech voor Margrethe

Het lukt Margrethe wel vaker niet om haar lustrums te vieren. In 2010 zorgde een ander soort natuurgeweld voor een verstoring van het feest voor haar 70e verjaardag. De uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland zorgde ervoor dat in Europa het vliegverkeer werd stilgelegd. Een flink aantal gasten moest daardoor op het laatste moment afzeggen. Koningin Beatrix pakte destijds de koninklijke trein naar Kopenhagen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--