Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Zweedse royals zijn niet langer lid van Koninklijk Huis

7 oktober 2019 · Leestijd 2 min

Koning Carl Gustaf van Zweden heeft besloten om het aantal leden van het Koninklijk Huis te verkleinen. Vijf van de zeven kleinkinderen van het Zweedse koningspaar zijn niet langer lid, zo staat in een officieel besluit dat maandag is gepubliceerd.

Prins Alexander en prins Gabriel - de twee zoontjes van prins Carl Philip en zijn vrouw prinses Sofia - blijven wel lid van de koninklijke familie, maar mogen niet meer aangesproken worden als Koninklijke Hoogheid. Dit geldt ook voor de drie kinderen van prinses Madeleine en haar man Christopher O'Neill: prinses Leonore, prins Nicolas en prinses Adrienne.

De vijf jonge royals behouden wel hun titels van hertog of hertogin. De kleinkinderen van koning Carl Gustaf en koningin Silvia zullen als ze opgegroeid zijn ook geen officiële vertegenwoordigende taken vervullen.

Estelle en Oscar

De meest recente drie-generatie foto van de Zweedse royals is van september 2019.
De meest recente drie-generatie foto van de Zweedse royals is van september 2019.

De twee kinderen van kroonprinses Victoria en prins Daniel blijven vanzelfsprekend wel lid van het Koninklijk Huis. Prinses Estelle (7) en haar broertje prins Oscar (3) zijn respectievelijk tweede en derde in de lijn van troonopvolging.

Het Zweedse hof heeft maandag een nieuwe foto vrijgegeven van koning Carl Gustaf en zijn troonopvolgsters: dochter Victoria en kleindochter Estelle.

Lees verder onder de foto.

Zowel prins Carl Philip als prinses Madeleine hebben via Instagram laten weten dat ze achter het besluit van hun vader koning Carl Gustaf staan. Ze vinden het beiden positief dat hun kinderen meer vrijheid krijgen om zelf hun leven vorm te geven.

De Oranjes

In Nederland is er ook een onderscheid tussen de leden van het Koninklijk Huis en de koninklijke familie en bestaat er een vergelijkbare regel. De kinderen van prins Constantijn en prinses Laurentien zijn ook alleen lid van de koninklijke familie.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--