Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is er aan de hand met de Roemeense prins Paul

18 december 2020 · Leestijd 4 min

De Roemeense politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen prins Paul. De kleinzoon van de voorlaatste koning van Roemenië, Carol II, werd donderdag in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf voor een hele reeks misdrijven. Ondanks dat hij al jaren huisarrest had, is hij vooralsnog onvindbaar.

Deze Paul van Roemenië, die ook door het leven gaat als Paul-Philippe Hohenzollern en Paul Lambrino, is veroordeeld voor onder meer omkoping, onrechtmatige toe-eigening en beïnvloeding. Hij moet drie jaar en vier maanden achter slot en grendel. De politie wilde Paul (72) donderdagavond aanhouden in zijn villa in Boekarest maar vond alleen zijn echtgenote Lea thuis. De woning werd grondig onderzocht, maar zonder resultaat. Volgens Roemeense media werd zelfs onder het echtelijk bed gekeken en in kasten. Lea kon of wilde de politie niet verder helpen.

De politie bereidt nu ook een internationaal arrestatie- en opsporingsbevel voor, meldde vrijdag nieuwszender Digi24. Er zijn berichten dat Paul naar Portugal is gevlucht, het land waar zijn grootvader in 1953 in ballingschap is overleden.

Criminele bende

Prins Paul met zijn vrouw Lia. Foto gemaakt in 2012.
Prins Paul met zijn vrouw Lia. Foto gemaakt in 2012.

Prins Paul, door justitie 'Paul van Roemenië' genoemd, is de kleinzoon van de rokkenjagende en driemaal gehuwde koning Carol II (1893-1953). Hij heeft zich voormalige koninklijke bezittingen - een boerderij en een bos - toegeëigend die hem niet toebehoorden en waar hij geen recht op had. Vervolgens zijn die onderhands verhandeld waardoor de staat voor zo'n 150 miljoen euro werd benadeeld.

Om dit voor elkaar te krijgen werd volgens justitie een criminele bende opgericht door een donderdag tot zeven jaar cel veroordeelde zakenman. Door onder meer omkoping, valsheid in geschrifte en beïnvloeding kwam de verkoop tot stand. Paul deed in die tijd ook verwoede pogingen om zich een koninklijke statuur aan te meten, daarbij geholpen door toenmalig president Traian Basescu.

Het bewogen leven van koning Carol

Het drama staat volop in de belangstelling van de Roemeense media. Koning Carol's familiegeschiedenis zou met wat meer bekendheid voldoende stof opleveren voor een meeslepende Roemeense versie van The Crown, de populaire Netflix-serie over de Britse koninklijke familie. Dwarsverbanden zijn er ook.

Als kroonprins ging Carol tegen het vaderlijk gezag in door in het geheim te trouwen met de Roemeense Zizi Lambrino. Hij week daarvoor uit naar Odessa, waar het huwelijk in 1918 werd gesloten. Carol was bereid zijn positie op te geven, maar kreeg daarvoor ook geen toestemming. Het Hooggerechtshof annuleerde het huwelijk in 1919 en uiteindelijk legde Carol zich daarbij neer, hoewel hij in inmiddels een zoon had: Mircea.

Carol huwde in maart 1921 met de Griekse prinses Elena. Die relatie hield maar een paar jaar stand en leverde een zoon op, de latere koning Mihai. Carol was inmiddels verliefd op Elena Lupescu, voor wie hij in 1925 zijn aanspraken op de troon opgaf en naar Frankrijk verhuisde.

Vijf jaar later werd hij weer teruggehaald en na een staatsgreep tot koning uitgeroepen, in plaats van zijn toen acht jaar oude zoontje Mihai. In 1940 kwam Mihai weer op de troon, nu dankzij een machtsgreep tegen Carol. Toen de communisten na de Tweede Wereldoorlog de monarchie afschaften, was het koningschap voorbij voor Mihai.

Carol was een achterkleinzoon, net als vele koninklijke generatiegenoten, van de Britse koningin Victoria. 

Erkenning

Carols eerste zoon Mircea, die net als zijn vader drie keer trouwde, vocht in de jaren vijftig bij Portugese en Franse rechtbanken om wettelijke erkenning. Inzet was in eerste instantie de erfenis van de in 1953 in Portugal overleden Carol, maar later kwam daar ook erkenning als prins bij.

Mircea's oudste zoon Paul (72) toonde zich daarbij uiteindelijk succesvol. Hij kreeg ook in Roemenië erkenning, al leidde dat niet tot acceptatie door de 'officiële' tak van het koningshuis. Paul was toen ook al begonnen om niet bestaande erfrechten te gelde te maken, met donderdag een gevangenisstraf tot gevolg. Maar daarvoor moet hij eerst nog wel worden gevonden.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--