Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Veel muziek tijdens uitvaartdienst had bijzondere betekenis voor Elizabeth

19 september 2022 · Leestijd 4 min

Veel muziekstukken die gespeeld werden bij de uitvaartplechtigheid van koningin Elizabeth werden gekozen vanwege de bijzondere betekenis voor zowel de vorstin als voor Westminster Abbey.

Een van de liederen was 'The Lord's My Shepherd'. Het lied werd ook gezongen tijdens het huwelijk van Elizabeth met prins Philip in 1947 in dezelfde kerk.

Het lied 'O Taste and See' werd geschreven door Ralph Vaughan Williams voor de kroningsceremonie van de koningin in 1953, die ook plaatsvond in Westminster Abbey. Williams' as is bijgezet in de beroemde abdij.

De hymne 'Love Divine, All Loves Exceeding' werd gezongen op het huwelijk van de kleinzoon van de koningin, prins William, met Catherine in 2011.

Luister hieronder een stukje van The Lord's My Shephard.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Veel van de muziek voor de dienst in Windsor later maandag is van de hand van componist William Henry Harris, die ook organist was van de kapel tussen 1933 en 1961. Hij zou de koningin als kind piano hebben leren spelen.

De preek

De dienst werd onder anderen geleid door Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury.  Hij haalde in zijn preek de belofte aan van Elizabeth die ze op haar 21e verjaardag deed om haar leven te wijden aan dienstbaarheid. "Zelden is zo'n belofte zo goed nagekomen. Weinig leiders ontvangen de uitstorting van liefde die we hebben gezien."

"Zij die dienen zullen geliefd en herinnerd worden, terwijl zij die zich vastklampen aan macht en privileges allang vergeten zijn", zei Welby in zijn preek.

Welby's overpeinzing, gericht tot de 2.000 aanwezigen in Westminster Abbey, ging over het eeuwige leven na de dood, een centrale boodschap van traditionele christelijke begrafenissen.

Eigen inbreng

De dienst was ontleend aan het Book of Common Prayer uit 1662, het officiële gebedenboek van de Church of England. Naar verluidt was de koningin verknocht aan dit boek, samen met de hymnen en lezingen die de vorstin persoonlijk had gekozen voor haar begrafenis.

Bekijk hier de liturgie van de uitvaartdienst

Een van de lezingen was uit het bijbelboek Johannes, waarin de bekende uitspraak van Jezus staat: "Ik ben de weg, de waarheid en het leven". In aanloop naar de uitvaart van koningin Elizabeth vertelde de aartsbisschop in een interview over zijn band met de Britse vorstin en over haar geloofsleven.

Bekijk hieronder het gesprek met Justin Welby. 

God save The king

De dienst in Westminster Abbey werd afgesloten met het volkslied 'God save The King'. Koning Charles zong als enige niet mee, omdat het lied aan hem gericht is. Ook de 9-jarige kleinzoon van Charles, prins George, en zijn kleindochter Charlotte (7) zongen de nationale hymne mee.

Na de herdenkingsdienst in Westminster Abbey volgde nog een dienst in Windsor. Voor de dienst in St George's Chapel waren zo'n achthonderd mensen uitgenodigd, onder wie koningin Margrethe van Denemarken.

Lees hier welke royals ook bij de uitvaart waren.

Bidden

Aan het begin van de dienst in St George's Chapel prees voorganger David Connor de dienstbaarheid aan het land van koningin Elizabeth. "Hier in de kapel waar zij zo vaak heeft gebeden, moeten wij denken aan iemand wier ongecompliceerde maar diepgaande christelijke geloof zoveel vruchten heeft afgeworpen; vruchten in een leven van niet aflatende dienstbaarheid aan de natie, het Gemenebest en de wereld in het algemeen. Maar ook in vriendelijkheid, bezorgdheid en geruststellende zorg voor haar familie, vrienden en buren."

"In een snelle en vaak onrustige wereld heeft haar kalme en waardige aanwezigheid ons vertrouwen gegeven om de toekomst met moed en hoop tegemoet te zien. Met dankbare harten staan wij stil bij deze en vele andere manieren waarop haar lange leven ons tot zegen is geweest. We bidden dat God ons genade zal geven om haar nagedachtenis te eren door haar voorbeeld te volgen."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--