Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zijn de koninklijke mijlpalen en kroonjaren in 2022!

4 januari 2022 · Leestijd 4 min

Het jaar 2022 is aangebroken en heeft flink wat koninklijke feestjes voor ons in petto. Van een porseleinen huwelijk tot een platina regeringsjubileum. Van een 18e verjaardag tot 90 jaar. Kortom, een jaar met vele kroonjaren en bijzondere mijlpalen!

Het nieuwe jaar begint al snel met een bijzondere mijlpaal: het gouden regeringsjubileum van koningin Margrethe. Op 14 januari zit de Deense vorstin precies 50 jaar op de troon.

10 jaar

Tien dagen na haar regeringsjubileum is er weer feest in de Deense koninklijke familie. Op 24 januari viert prinses Athena, de jongste kleindochter van koningin Margrethe, haar tiende verjaardag. De Zweedse prinses Estelle mag op 23 februari tien kaarsjes uitblazen.

Benieuwd wie er 10 jaar getrouwd zijn? Je leest het onder de foto's.

Collage_prinses_Athena_en_prinses_Estelle.png

Voor prinses Carolina, de jongste dochter van prinses Irene, is het op 21 april tien jaar geleden dat ze in het huwelijksbootje stapte met Albert Brenninkmeijer. Het paar trouwde in kleine kring in Wijk bij Duurstede. Enkele weken later, op 16 juni, vond de kerkelijke inzegening van hun huwelijk plaats in het Italiaanse Florence. Ook de Luxemburgse erfgroothertog Guillaume en zijn vrouw Stéphanie vieren hun tinnen huwelijk, en wel op 20 oktober.

18 jaar

Prinses Ingrid Alexandra, de toekomstige troonopvolger van Noorwegen, viert op vrijdag 21 januari haar 18e verjaardag. Het feestje zal in huiselijke kring gevierd worden, want het geplande galadiner en de andere festiviteiten van de regering zijn onlangs uitgesteld vanwege de huidige coronabeperkingen.

Collage_prinses_Ingrid_Alexandra.png

20 jaar

Gravin Eloise van Oranje, de oudste kleindochter van prinses Beatrix, wordt op 8 juni twintig. Een paar weken later, op 22 juli, viert prins Felix van Denemarken ook zijn 20e verjaardag. Felix is de tweede zoon van prins Joachim en zijn eerste echtgenote Alexandra Manley.

Op 2-2-2022 is het feest in Paleis Huis ten Bosch! Op die dag is het precies twintig jaar geleden dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima elkaar het jawoord gaven. 

Nieuwsgierig welke royal dit jaar dertig wordt? Je leest 't onder de foto.

Huwelijk_Willem-Alexander_en_Maxima.jpg

30 jaar

Op 16 april is het dubbel feest in het groothertogelijk gezin van Luxemburg. Niet alleen groothertog Henri is op die dag jarig, ook zijn jongste zoon. Voor prins Sébastien is het een kroonjaar. Hij wordt 30 jaar.

Voor de Britse prinses Anne en haar tweede echtgenoot Timothy Laurence is 12 december een heuglijke dag. Het stel viert die dag hun 30-jarig huwelijk.

40 jaar

Catherine, de hertogin van Cambridge, viert komende zondag 9 januari haar verjaardag. De echtgenote van prins William tikt de 40 aan. Een paar maanden later, op 21 juni om precies te zijn, mag William zich ook een veertiger noemen. Voor prinses Viktória (25 mei) en prinses Madeleine (10 juni) staan er dit jaar ook veertig verjaardagskaarsjes op de taart.

Lees onder de foto's welke royals Abraham en Sara zien.

Collage_veertigers.png

50 jaar

Kroonprinses Mary van Denemarken ziet op 5 februari Sara. Ook prins Pieter-Christiaan (22 maart), prinses Annette (18 april), koningin Letizia van Spanje (15 september) en de tweeling prinses Margarita en prins Jaime (13 oktober) vieren hun vijftigste verjaardag in 2022.

55 jaar

Voor prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven is het komende maandag hun trouwdag. Op 10 januari is het precies 55 jaar geleden dat ze elkaar eeuwige trouw beloofden.

Er zijn nog meer mijlpalen! Je leest het onder de foto.

Een officiële foto ter ere van hun 40-jarig huwelijk in 2007.
Een officiële foto ter ere van hun 40-jarig huwelijk in 2007.

60 jaar

Koning Abdullah van Jordanië en prinses Astrid van België kunnen zich later dit jaar geen vijftiger meer noemen. De Jordaanse vorst viert op 30 januari zijn 60e verjaardag. De zus van koning Filip wordt op 5 juni zestig jaar.

Voor koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje is het dit jaar zestig jaar geleden dat ze in het huwelijk traden. Hoewel de twee nog altijd officieel getrouwd zijn, leven ze al vele jaren gescheiden van tafel en bed. Hun diamanten huwelijk op de 14e mei zullen ze naar alle waarschijnlijkheid niet vieren.

65 jaar

Voor prinses Caroline van Monaco wordt het op 23 januari een bijzondere verjaardag. De oudste zus van prins Albert viert dan haar 65e verjaardag.

70 jaar

Koningin Elizabeth is zondag 6 februari precies 70 jaar koningin van Groot-Brittannië. Elizabeth volgde op 26-jarige leeftijd haar vader koning George VI (1895-1952) op. Het platina jubileum van koningin Elizabeth wordt begin juni gevierd met een extra feestdag en een meerdaags programma met onder meer een speciale parade.

Collage_Elizabeth_en_Camilla.png

75 jaar

Op 17 juli is het feest voor Camilla, de hertogin van Cornwall. De echtgenote van prins Charles (73) viert dan haar 75e verjaardag. 

90 jaar

Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen hopen dit jaar beiden 85 jaar te worden. Voordat zij hun verjaardag vieren is het op 12 februari eerst een feestelijke dag voor prinses Astrid, de zus van koning Harald. Zij viert een bijzonder kroonjaar: haar 90e verjaardag.

Noorse_royals_en_prinses_Astrid_85_jaar.jpg

Foto's: ANP / Kungahuset.se / Kongehuset.dk / Kongehuset.no

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--