Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit zijn de koninklijke mijlpalen en kroonjaren in 2023

2 januari 2023 · Leestijd 4 min

Het nieuwe jaar heeft flink wat koninklijke feestjes voor ons in petto. Van bruiloft tot gouden regeringsjubileum. Van diverse kroonjaren tot de geboorte van een royal baby! Wij zetten alle bijzondere mijlpalen voor jou op een rijtje.

Op de verjaardagskalender van de Oranjes staan deze maand twee bijzondere jarigen. Prinses Margriet viert op donderdag 19 januari haar 80e verjaardag. Een aantal dagen later, op dinsdag 31 januari, mag haar zus prinses Beatrix 85 kaarsjes uitblazen. Koning Juan Carlos van Spanje gaat prinses Beatrix voor. Hij viert zijn 85e verjaardag op donderdag 5 januari.

10 jaar op de troon

Prinses Beatrix deed net voor haar 75e verjaardag afstand van de troon. Kortom, het is op 30 april alweer tien jaar geleden dat koning Willem-Alexander het stokje van haar overnam. Ook voor koning Filip van België komt zijn 10-jarig regeringsjubileum in zicht. Hij viert deze mijlpaal op vrijdag 21 juli. Maar het is eerst feest voor zijn echtgenote koningin Mathilde, die op vrijdag 20 januari vijftig wordt.

Abraham en Sara

Niet alleen koningin Mathilde ziet dit jaar Sara. Ook kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen kan uitzien naar dit kroonjaar. Op 19 augustus zal ze ongetwijfeld door haar gezin in het zonnetje worden gezet. Maar wie weet wordt het wel een dubbel feest, want haar echtgenoot kroonprins Haakon ziet een paar weken eerder, om precies te zijn op 20 juli, Abraham. 

Lees verder onder de foto.

Kroonprins-Haakon-en-kroonprinses-Mette-Marit-van-Noorwegen
Vanuit Noorwegen zullen kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit naar London reizen. De Noorse koning Harald en zijn vrouw koningin Sonja zijn niet aanwezig bij de plechtigheid.

En er is nog een royal die de vijftig aantikt: prins Daniel van Zweden. En extra bijzonder: op zijn 50e verjaardag is het exact vijftig jaar geleden dat zijn schoonvader Carl Gustaf koning van Zweden werd. Het gouden regeringsjubileum wordt in 2023 uitgebreid gevierd.

Het feestelijke jubileumjaar kan de Zweedse koninklijke familie afsluiten met de 80e verjaardag van koningin Silvia, op 23 december. En niet te vergeten: prinses Christina, de jongste zus van koning Carl Gustaf, viert eveneens haar tachtigste verjaardag (3 augustus).

Bruiloft

De Luxemburgse royals hebben dit voorjaar een bruiloft in het verschiet. Prinses Alexandra, de enige dochter van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa, geeft op zaterdag 21 april haar jawoord aan haar verloofde Nicolas. Een week later vindt in Zuid-Frankrijk de kerkelijke inzegening van hun huwelijk plaats. Het zal spannend zijn of erfgroothertogin Stéphanie het feest kan bijwonen, want zij verwacht in april haar tweede kindje. 

Lees verder onder de foto's van de aanstaande bruidsparen.

Aanstaande-bruidsparen

Ook de koninklijke familie van Jordanië kan zich verheugen op een bruiloft. Kroonprins Hussein stapt op 1 juni in het huwelijksbootje met zijn vriendin Rajwa. Het Jordaanse hof maakte afgelopen zomer hun verloving bekend, kort na de verlovingsaankondiging van prinses Iman. Wie weet stapt zijn zusje in 2023 ook in het huwelijksbootje.

Tien

De Britse prins George mag komende zomer tien kaarsjes uitblazen. De toekomstige troonopvolger is jarig op 22 juli. We kunnen die dag vast en zeker een nieuwe verjaardagsfoto verwachten. Voor prinses Madeleine en Chris O'Neill is 8 juni een feestelijke dag, want die dag zijn ze precies 10 jaar getrouwd.

Ze zijn niet de enigen die dit jaar hun tinnen huwelijksfeest vieren. Zowel prins Félix en prinses Claire van Luxemburg (21 september) als prins Jaime en prinses Viktória de Bourbon de Parme (5 oktober) trouwden in 2013.

Lees verder onder de huwelijksfoto van Félix en Claire.

Huwelijk-prins-Felix-en-prinses-Claire

Prins Laurent en prinses Claire van België kunnen er tien jaar bij optellen. Op 12 april zijn de twee twintig jaar getrouwd. En voor de broer van koning Filip komt ook de zestig in zicht, hoewel zijn verjaardag op 19 oktober nog even duurt. De slingers kunnen eerst opgehangen worden voor prins Gabriël, die op 20 augustus zijn 20e verjaardag viert.

Ook lady Louise, de dochter van de Britse prins Edward en gravin Sophie, mag zich vanaf 8 november een twintiger noemen. Prinses Amalia viert een maand later, op 7 december, haar 20e verjaardag.

Huwelijksjubileum

Voor keizer Naruhito en keizerin Masako van Japan is het op 9 juni precies dertig jaar geleden dat ze elkaar eeuwige trouw beloofden. Het Jordaanse koningspaar Abdullah en Rania viert een dag later hun 30-jarig huwelijk. 

Voor keizerin Masako is er nog een kroonjaar te vieren. Op 9 december hoopt ze zestig te worden. Dit geldt ook voor de Spaanse prinses Elena. De zus van koning Felipe is op 20 december jarig. Drie dagen later is het de 90e geboortedag van keizer-emeritus Akihito. Een bijzondere mijlpaal!

En last but not least: op zaterdag 6 mei vindt de kroning van de Britse koning Charles plaats in Westminster Abbey. De aartsbisschop van Canterbury leidt de kroning. Ook koningin-gemalin Camilla wordt gekroond. 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--