Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Uit dit droomkasteel haalde Walt Disney zijn inspiratie

12 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Als je in Disneyland bent geweest, heb je het kasteel vast wel gezien. Of als je de Disney-versie van Doornroosje hebt gekeken. Maar wist je dat je in Zuid-Duitsland het originele kasteel kunt bezoeken?

Voordat Walt Disney zijn pretpark in Anaheim in het Amerikaanse Californië opent, gaat hij samen met zijn vrouw op roadtrip door Europa. Ze maken een tussenstop in de Duitse deelstaat Beieren. Daar laat Disney zijn oog vallen op een betoverend kasteel: Schloss Neuschwanstein. Vanaf dat moment weet de filmmaker: dit is het kasteel waar Doornroosje moet wonen. Spot in de foto's hieronder de gelijkenissen tussen het Duitse kasteel en het kasteel dat in Disneyland in Anaheim staat.

Lees verder onder de foto en post.

Schloss Neuschwanstein
Schloss Neuschwanstein in Beieren.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De sprookjeskoning

Het slot Neuschwanstein wordt vanaf 1868 in opdracht van de Beierse koning Ludwig II gebouwd. Ludwig wordt in 1845 in slot Nymphenburg in München geboren. De koning vereert het absolutisme van Lodewijk XIV van Frankrijk, ook wel bekend als de Zonnekoning. Ludwig II toont graag zijn macht, daarom laat hij meerdere paleizen door heel Beieren bouwen. Dat hij hierdoor steeds meer geld kwijtraakt, schijnt de koning niet uit te maken.

Lees verder onder de foto's. 

Linderhof
Slot Linderhof, één van de paleizen die koning Ludwig II liet bouwen.
Herrenchiemsee
Slot Herrenchiemsee, één van de paleizen die koning Ludwig II liet bouwen.

Ludwig II is een bijzondere koning. In een brief aan zijn opvoedster schrijft hij: "Ik wil voor mijzelf en voor anderen een eeuwig raadsel blijven." Dat lukt de koning. Al tijdens zijn leven groeit hij uit tot een mythe, mede vanwege zijn levensstijl en door zijn dood. Ludwig II is een eenzame man, trouwen doet hij nooit. Een aantal weken voor zijn overlijden, in 1886, neemt de Beierse koning zijn intrek in Neuschwanstein, hoewel het slot dan nog niet af is. In hetzelfde jaar wordt Ludwig II geestesziek verklaard. Op 13 juni komt hij om het leven in de Beierse Starnberger See, samen met zijn psychiater Bernhard von Gudden. Wat er precies is gebeurd, is nog altijd onbekend. Al deze gebeurtenissen leveren Ludwig II de bijnaam 'Märchenkönig', oftewel 'sprookjeskoning' op.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Na de dood van koning Ludwig II wordt slot Neuschwanstein opengesteld voor het publiek. De bouw van het hele kasteel is pas in 1892 af, maar het eindresultaat mag er zeker zijn!

Neuschwanstein-bos

Foto's: ANP/Instagram

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--