Dubbel feest in koninklijke familie van Zweden
Het is deze zondag dubbel feest voor de Zweedse royals. Het koningspaar Carl Gustaf en Silvia zijn vandaag 46 jaar getrouwd én kroonprinses Victoria en prins Daniel vieren hun 12-jarig huwelijk. Beide echtparen vieren hun trouwdag op 19 juni.
Koning Carl Gustaf beloofde in 1976 in Stockholm eeuwige trouw aan Silvia Sommerlath. Precies 34 jaar later trouwde hun oudste dochter Victoria in de Zweedse hoofdstad met Daniel Westling.
Kroonprinses Victoria was niet de eerste in haar familie die met een 'gewone' burger trouwde. Haar vader viel in de jaren '70 ook voor een burgermeisje. Omdat Silvia niet van adel was lag hun relatie destijds gevoelig. Bij haar huwelijk in 1976 werd ze ook meteen koningin van Zweden, want Carl Gustaf zat toen al bijna drie jaar op de troon.
Lees verder onder de foto's.
Victoria en Daniel hebben elkaar negen jaar voor hun huwelijk, in 2001, voor het eerst ontmoet. Hij was sportschooleigenaar en werd haar personal trainer. Op 24 februari 2009 maakten de twee hun verloving bekend om ruim een jaar later te trouwen.
Carl Gustaf en Silvia stapten vrij rap na hun verloving in het huwelijksbootje. Op 12 maart 1976 kondigden ze hun verloving aan en drie maanden later trouwde het stel. De twee hebben elkaar leren kennen tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München.
Lees verder onder de foto's.
Het huwelijk van de Zweedse koning met de Duits-Braziliaanse Silvia Sommerlath is verbonden aan de ABBA-hit 'Dancing Queen'. Het nummer werd in Zweden voor het eerst uitgevoerd in de Koninklijke Opera tijdens de feestavond voorafgaand aan het huwelijk en werd daarna wereldwijd een van de grootste succesnummers van de band.
Op de vooravond van het huwelijk van kroonprinses Victoria trad eveneens een populaire popgroep op. De Zweedse band Roxette maakte het galafeestje compleet met hun succesnummer 'The Look'.
De bruidsjurken
Op de grote dag zijn alle blikken uiteraard gericht op de bruid. Hoe ziet haar trouwjurk eruit? Silvia straalde in een Dior van Marc Bohan: zijde, zeer eenvoudig en zedig, en met een lange sleep. De sluier van antiek kant en de Cameo Tiara maakten het plaatje compleet.
Lees verder onder de foto's.
Kroonprinses Victoria hulde zich op haar trouwdag in een japon van de Zweedse modeontwerper Pär Engsheden. De bruidsjurk van crèmekleurige zijde met een wijde boothals (en best een sexy rug) oogde eenvoudig en chic. Victoria droeg dezelfde antieke sluier als haar moeder.
Leuk weetje: de sluier was ooit van koningin Sofia van Zweden (1836 - 1913) en kwam via haar jongste zoon terecht bij prinses Sibylla (1908 - 1972), de moeder van koning Carl Gustaf. Zij droeg het erfstuk op haar huwelijk in 1932. De koninklijke sluier is ook gedragen door drie van de vier zussen van Carl Gustaf: prinses Désirée en prinses Margarethe droegen 'm beiden in 1964 en prinses Christina in 1974.
Lees verder onder de foto's.
Het koninklijk huwelijk van Victoria en Daniel Westling was met recht een unieke gebeurtenis. Het was de eerste bruiloft van een vrouwelijke troonopvolger in de lijst van Zweedse vorsten. Aanvankelijk was Victoria's broer, prins Carl Philip, eerst kroonprins. Na een wijziging in de Troonopvolgingswet verloor hij die titel ten gunste van zijn oudere zus. Sinds 1980 wordt de troon ongeacht het geslacht door het oudste kind van de monarch geërfd.
De Cameo Tiara
De sluier van Victoria was vastgezet aan een van de beroemdste tiara's ter wereld, ooit gemaakt voor keizerin Joséphine van Frankrijk. De Cameo Tiara is ontworpen door de Franse juwelier Marie-Étienne Nitot - rond 1806 - van goud, parels en cameeën. Op de centrale cameo wordt het liefdesverhaal uitgebeeld van Cupido en Psyche uit de Griekse mythologie.
Lees verder onder de foto.
De Cameo Tiara kwam na de dood van keizerin Joséphine via haar zoon terecht bij haar kleindochter Josefina. Zij bracht, door haar huwelijk met de Zweedse kroonprins Oscar op 19 juni 1832, het pronkstuk in bezit van de Zweedse koninklijke familie.
Het is de favoriete bruidstiara van de Bernadottes. De Cameo Tiara is gedragen door prinses Birgitta in 1961, prinses Désirée in 1964 en koningin Silvia in 1976. De kroonprinses zette de traditie voort en wie weet zal prinses Estelle 'm ooit dragen!
Foto's: ANP en Kungahuset.se