Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In hoeverre lijken prinses Amalia en prinses Elisabeth op elkaar?

9 december 2023 · Leestijd 5 min

De een is net 22 en troonopvolger van België, de ander is net 20 en is de toekomstige koningin van Nederland. Ze hebben allebei dezelfde toekomst voor ogen, met de daarbij horende werkzaamheden. Maar in hoeverre lijken prinses Amalia en prinses Elisabeth op elkaar? We vragen het aan de royalty verslaggevers Jan Wagter en Sam Hoevenaar.

"De twee kroonprinsessen hebben allebei een officiële titel. Waar we prinses Amalia officieel aanduiden als Prinses van Oranje, draagt Elisabeth de titel Hertogin van Brabant", legt Jan Wagter uit. De twee leiden een vergelijkbaar leven, horen bij dezelfde generatie en zijn eerste in lijn van de troonopvolging. Dit zorgt voor veel raakvlakken. Het is dan ook niet gek dat de twee elkaar buiten de officiële momenten om spreken. 

Whatsapp-groep met kroonprinsessen

Tijdens de zomerse fotosessie van 2022 onthulde prinses Amalia dat zij en prinses Elisabeth contact hebben over wat hen bezighoudt. Prinses Amalia heeft zelfs een Whatsapp-groep aangemaakt waarin ook de Noorse prinses Ingrid Alexandra zit. “Het is fijn om met Elisabeth en Ingrid Alexandra te praten, omdat ze in dezelfde positie zitten als ik. We hoeven elkaar daar niets over uit te leggen, ze begrijpen perfect hoe ik me voel”, zei Amalia bij het persmoment. 

Lees verder onder de foto's.

christian-estelle-ingrid-alexandra-amalia-elisabeth
V.l.n.r.: Prinses Estelle, Prinses Ingrid-Alexandra, prins Christian, prinses Amalia, prinses Elisabeth.
Elisabeth_Felix
De Belgische kroonprinses Elisabeth zit naast graaf Felix, de neef van prins Christian.

Amalia langer achter de schermen dan Elisabeth

"Een verschil is wel dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima ervoor gekozen hebben om prinses Amalia tot haar achttiende zo veel mogelijk buiten beeld te houden", zegt Jan Wagter. "Zelfs toen een nieuw schip met de naam 'Amalia' gedoopt werd, kwam koningin Máxima die plechtigheid verrichten." Zo kon prinses Amalia in alle rust opgroeien en achter de schermen fouten maken en weer opstaan. "Het kennismakingsbezoek aan het Caribisch deel van ons koninkrijk werd daardoor wel een vuurdoop. Net als haar toespraak die ze moest houden bij de Raad van State. Tot die tijd moesten media het doen met de optredens op Koningsdag of op het fotomoment." 

Lees verder onder de foto's.

foto strand 28 januari Maxima en Amalia
Januari 2023: Koning Willem-Alexander poseert met zijn vrouw Máxima en dochter Amalia op het strand.
Prinses-Amalia-Raad-van-State
Een bijzonder moment: een dag na haar achttiende verjaardag wordt ze door haar vader koning Willem-Alexander binnengeleid in de Raad van State, zoals dat officieel heet.

Amalia en Elisabeth zijn "ijverig, intelligent en hebben plichtsbesef"

Sam Hoevenaar vertelt ons over de persoonlijkheid van de twee prinsessen. "Beide troonopvolgers zijn intelligent en ijverig. Ze hebben een enorme drang om het goed te doen op school en willen daar de hoogste cijfers halen." Volgens Sam zijn zowel Amalia als Elisabeth niet tevreden met een zesje. "Ze streven altijd naar de tien of cum laude. Alle ogen zijn zowel binnen de familie als in het land op deze jonge vrouwen gericht, en het maakt de nieuwe generatie royals perfectionistisch", zegt Sam. 

Lees verder onder de foto. 

Amalia_Elisabeth
Prinses Amalia draagt een blauwe avondjurk van Essentiel Antwerp. Prinses Elisabeth heeft het ontwerp ook in haar kast hangen, maar dan in het roze.

"Ook hebben zowel Amalia als Elisabeth het plichtsbesef," zegt Sam. "Ze begrepen al vrij vroeg welke taak er op hen ligt te wachten en aanvaarden dat ook. Ze zetten zich in voor het voorbereiden op die toekomstige rol, waar we bij voorgangers het afzetten hiertegen hebben gezien. Al kan er altijd met de jaren ook bij hen nog een moment komen dat ze met hun lot worstelen, dan wel niet achter de schermen." 

Lees verder onder de foto. 

Amalia Elisabeth Alexandra 2022
V.l.n.r. Prinses Amalia, Prinses Elisabeth, prinses Estelle, prinses Ingrid Alexandra, prins Charles van Luxemburg in 2022.

En hoe zit het qua persoonlijkheid? Hebben die twee gemeenschappelijke karaktereigenschappen? Sam Hoevenaar: "Prinses Elisabeth is een wat meer timide, verlegen jonge vrouw dan prinses Amalia. Bij Elisabeth zien we vaker vooraf uitgedachte antwoorden in interviews, en een formele houding. Bij prinses Amalia en haar zusjes is er door haar ouders erg op aangestuurd dat ze zichzelf moeten kunnen zijn, ook in hun rol. Daardoor durft Amalia in interviews authentieker te zijn, van zich af te bijten of emotie te tonen."

Carrière in het leger

"In België maakt een toekomstige vorst veel intensiever kennis met het leger," legt Jan Wagter uit. "Amalia heeft wel een militaire stage achter de rug, maar Elisabeths vader, koning Filip, is opperbevelhebber van het Belgische leger. Ook in die functie volgt ze hem op wanneer ze op de troon komt. Daarom heeft ze een militaire opleiding van een jaar gevolgd en kreeg ze een bijscholing om te leren schieten met een nieuw wapen." 

Lees verder onder de foto's.

prinses-van-oranje-maakt-kennis-met-de-koninklijke-marine-02
Prinses Elisabeth geweer
Prinses Elisabeth tijdens een legeroefening.
Elisabeth militaire eed

Afgelopen maand heeft prinses Elisabeth zelfs de eed als officier aan de Koninklijke Militaire School van België afgelegd. Daarmee treedt ze in de voetsporen van haar voorouders. Haar grootvader, koning Albert, legde de eed af op 18 mei 1953. Haar vader, de huidige koning Filip, deed dat op 26 september 1980. 

Met de paplepel ingegoten

Elisabeth is ook veel eerder begonnen met openbare optredens waarbij ze zelf het woord moest voeren dan Amalia. Bij haar eerste officiële optreden was Elisabeth nog maar 9 jaar oud. Zij opende op 7 september 2011 de kinderafdeling van het Universitair Ziekenhuis in Gent die naar haar vernoemd is. Bij dit officiële moment hoorde ook een kleine toespraak. Bijgestaan door haar ouders, leest ze voor van een spiekbriefje: “Ik ben heel blij dat ik vandaag mijn naam aan dit nieuwe kinderziekenhuis kan geven. Samen met u hoop ik dat vele kinderen hier hulp zullen vinden. Ik weet dat zij op uw dagelijkse inzet kunnen rekenen. Het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth krijgt vanaf nu een speciale plaats in mijn hart.” 

In 2014, een week voor haar 13e verjaardag, hield de kroonprinses ook een toespraak. "Bij een herdenking van de Eerste Wereldoorlog sprak ze de aanwezigen toe in het Nederlands, Frans en Duits, want de Belgische royals moeten voortdurend rekening houden met de drie taalgemeenschappen in hun land", vertelt Jan. "Toch bijzonder dat zo'n jonge prinses een openbare toespraak houdt, terwijl haar leeftijdsgenoten nog zenuwachtig zijn voor een spreekbeurt op school." 

Elisabeth toespraak 2014
Mathilde doop marineschip in 2015
Prinses Elisabeth met haar ouders bij de doop van een marineschip in 2015.

Voor de Prinses van Oranje was haar toespraak-debuut een dag na haar achttiende verjaardag. Toen opende ze de Raad van State met haar allereerste speech waarin ze een aantal keer haar oma, prinses Beatrix, citeerde. 

Foto's: ANP / @belgianroyalpalace

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--