Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elisabeth en Amalia, prinsessen op weg naar de troon

19 juni 2023 · Leestijd 3 min

Van 20 t/m 22 juni brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan België. Waarschijnlijk zullen onze koning en koning Filip nog jaren regeren, want hun opvolgers Elisabeth en Amalia zijn nog erg jong voor de troon. Hoe worden beide jonge vrouwen voorbereid op hun grote taak?

"De twee kroonprinsessen hebben allebei een officiële titel. Waar we prinses Amalia (19) officieel aanduiden als prinses van Oranje, draagt Elisabeth (21) de titel hertogin van Brabant", legt royaltyverslaggever Jan Wagter uit. "Het Belgische koningshuis is populair, waar de Oranjes nog wel een inhaalslag voor de boeg hebben. De jonge generatie kan helpen om het beeld van de monarchie positief te beïnvloeden."

Lees verder onder de foto's.

Amalia Elisabeth Alexandra 2022
Amalia en Elisabeth poseerden in juni 2022 naast elkaar op de 18e verjaardag van de Noorse prinses Alexandra (zittend in het midden).
Koninklijk gezin België 2020
Het koninklijk gezin in 2020 (van links naar rechts): prins Gabriël, prinses Elisabeth, prinses Eleonore, koningin Mathilde, Prins Emmanuel en koning Filip.
ANP-450871142

Beide koningshuizen zijn duidelijk met hun tijd meegegaan", vervolgt Jan. "Ze voeden hun kroost zelf op; de tijd van afwezige ouders die hun kinderen laten grootbrengen door gouvernantes, is gelukkig voorbij. In beide landen krijgen royals een voorliefde voor kunst, sport en (in België iets minder) paardrijden bijgebracht. Soms zeggen ze ook met zoveel woorden dat ze hun werkzaamheden om de belangrijke momenten in het leven van hun kinderen heen plannen. Zodat ze zelf aanwezig kunnen zijn bij een eerste schooldag of een diploma-uitreiking."

Amalia lang achter de schermen

"Een verschil is wel dat Willem-Alexander en Máxima ervoor gekozen hebben om Amalia tot haar 18e zo veel mogelijk buiten beeld te houden." Zelfs toen een nieuw schip met de naam 'Amalia' gedoopt werd, kwam haar moeder die plechtigheid verrichten. Zo kon Amalia in alle rust opgroeien en achter de schermen fouten maken en weer opstaan. Jan: "Het kennismakingsbezoek aan het Caribisch deel van ons koninkrijk werd daardoor wel een vuurdoop. Net als haar toespraak die ze moest houden bij de Raad van State. Tot die tijd moesten we het doen met de optredens op Koningsdag of op het fotomoment."

foto strand 28 januari Maxima en Amalia
Prinses-Amalia-Raad-van-State
Een bijzonder moment: een dag na haar achttiende verjaardag wordt ze door haar vader koning Willem-Alexander binnengeleid in de Raad van State, zoals dat officieel heet.

Opperbevelhebber 

"In België maakt een toekomstige vorst veel intensiever kennis met het leger. Amalia heeft wel een militaire stage achter de rug, maar Elisabeths vader, koning Filip, is opperbevelhebber van het Belgische leger. Ook in die functie volgt ze hem op wanneer ze op de troon komt. Daarom heeft ze een militaire opleiding van een jaar gevolgd en kreeg ze eerder dit jaar een bijscholing om te leren schieten met een nieuw wapen."

Lees verder onder de foto's.

prinses-van-oranje-maakt-kennis-met-de-koninklijke-marine-02
ANP-434672461
Prinses Elisabeth geweer
Prinses Elisabeth tijdens een legeroefening.

Elisabeth is veel eerder begonnen met openbare optredens waarbij ze zelf het woord moest voeren. Al in 2014, een week voor haar 13e verjaardag, hield de kroonprinses haar eerste toespraak. "Bij een herdenking van de Eerste Wereldoorlog sprak ze de aanwezigen toe in het Nederlands, Frans en Duits; want de Belgische royals moeten voortdurend rekening houden met de drie taalgemeenschappen in hun land", vertelt Jan. "Toch bijzonder dat zo'n jonge prinses een openbare toespraak houdt, terwijl haar leeftijdsgenoten nog zenuwachtig zijn voor een spreekbeurt op school!"

Elisabeth toespraak 2014
Mathilde doop marineschip in 2015
Prinses Elisabeth met haar ouders bij de doop van een marineschip in 2015.

Beeld: ANP / @belgianroyalpalace

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--